Financiar

FMI critica, din nou, institutiile fiscale din Romania

Institutiile fiscale ale statului roman revin in vizorul Fondului Monetar International. Astfel, calitatea institutiilor care reglementeaza sectorul fiscal romanesc este vazuta de Fond ca fiind inca departe de cele mai bune practici din domeniu, se arata intr-un raport al FMI.

In plus, Fondul atrage atentia asupra faptului ca Romania nu dispune de programe fiscale pe termen mediu , iar expertiza independenta si activitatile de consultanta sunt limitate. In acest sens, este recomandata consolidarea institutiilor fiscale si aplicarea unor reforme care sa vizeze cresterea trasparentei, limitatea revizuirilor bugetare si ancorarea politicii fiscale fata de o perspectiva pe termen mediu.

Analistii FMI noteaza ca, incepand din anul 2000, Romania a reinstaurat disciplina fiscala si managementul finantelor publice a fost consolidat in anumite domenii. Totusi, politica fiscala realizata pe termen scurt este asociata cu rezultate bugetare nesatisfacatoare, inclusiv cu o pozitie prociclica.

"Ministerul va continua sa-si consolideze politica fiscala si sa continue reformele structurale. Prin bugetul pe 2009 se va asigura si un cadru de proiectie bugetara multianuala", a replicat Ministerul Economiei si Finantelor .

Deficitul de cont curent ingrijoreaza

Facand referire la cadrul economic mai larg, analistii FMI arata ca exista semnale de alarma, ca urmare a nivelului inalt al deficitului de cont curent, a structurii balantei externe, orientata catre finantarea pe termen scurt si pe fondul supraincalzirii economiei.

"Asigurarea impotriva riscurilor externe necesita un mix mai bun de politici macroeconomice, politica fiscala suportand cea mai mare parte a procesului de stabilizare, fiind nevoie si de masuri aditionale pentru contracararea si administrarea vulnerabilitatilor sectorului financiar", se arata in raport.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea