Financiar

#firme mici #finantare firme investitii #finantare firme

Firmele mici raman fara finantare din 2013

Sistemul bancar roman ar putea trece la normele Basel III, incepand cu 2013, ceea ce inseamna ca bancile mici nu vor mai putea da credite IMM-urilor.

Noile norme aduse de implementarea Basel III vor pune o presiune foarte mare pe bancile mici, mai ales in termeni de calcul al riscului. Astfel, acestea nu vor mai putea acorda credite la fel de lejer ca pana acum, iar una dintre categoriile de clienti pe care risca sa o piarda sunt intreprinderile mici si mijlocii.

Analistul economic Aurelian Dochia considera ca implementarea Basel III va avea efecte dramatice intr-o piata afectata deja de limitarea creditarii.

"Discutiile legate de Basel III au fost foarte mult timp tergiversate tocmai din cauza problemelor pe care toata omenirea le are la momentul actual cu finantarea. SUA discuta despre refuzul Basel III si se vede ca nici Europa nu este foarte incantata. Parerea mea este ca si Romania ar trebui sa se alieze celor care vad dificultatile aplicarii acestor norme", a explicat analistul.

In conditiile in care micile banci vor deveni inaccesibile pentru IMM-urile in cautare de finantare, acestea se vor indrepta spre institutiile puternice. Insa, cum nici acestea nu s-au aratat foarte incantate in ultima perioada in a-si asuma riscuri, vor scumpi imprumuturile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea