Financiar

Firmele de confectii autohtone au inceput sa-si mute productia in China

Industria textila se afla in cadere libera, spun reprezentantii patronatului de profil, principalele motive fiind lipsa de personal calificat si faptul ca unele din societatile romanesti s-au transformat din producatori in simpli comercianti a unor produse asiatice .

Exista chiar firme romanesti care au ales sa-si fabrice produsele in China, deoarece le scad simtitor costurile de productie.Presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS), Maria Grapini , ne-a declarat ca, in ultimii ani, segmentul de textile a pierdut un sfert din cota pe care o avea pe piata industriala din tara noastra.  

„De la 8% cat aveam ca total din industrie in 2001, am ajuns in prezent la 6%” ne-a declarat Grapini. Declinul a inceput in 2004 si a continuat in anii urmatori, dar a fost observat doar pe segmentul confectii .O cauza este orientarea catre piata ieftina din Asia.

‘Sunt societati autohtone care au renuntat la productie si s-au transformat in comercianti. Pur si simplu aduc direct marfa din China si aici doar o eticheteaza’’, spune Grapini. In plus, unele companii aduc si forta de munca din China si Bangladesh , deoarece este mult mai ieftina. In ceea ce priveste venitul unui lucrator din industria textila, daca in Romania salariul mediu net este de circa 200 euro pe luna, in Asia abia daca trece de 72 euro/luna.

Continuarea in Gardianul


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro
  •   2008-05-15
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu: Rolul tatalului in stabilirea bugetului familiei

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu, consilier financiar

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii