Financiar

Femeile si barbatii se vor pensiona la aceeasi varsta pana in 2030

Varsta de pensionare a femeilor si a barbatilor se va uniformiza pana in 2030. Varsta la care femeile se vor pensiona va creste gradual, de la 60 de ani pana la 65 de ani, intre 2014 si 2030, an in care va fi egala cu cea a barbatilor. Prevederile vor fi cuprinse in noua lege a pensiilor, a declarat pentru NewsIn consilierul de stat al primului ministru, Mihai Seitan . Acesta a adaugat ca, incepand din 2010, odata cu introducerea noii legi, pensiile nu vor mai fi indexate in functie de salariul mediu pe economie, ci anual, in functie de inflatie.

In prezent, varsta standard de pensionare este de 60 ani pentru femei si 65 ani pentru barbati, pornindu-se de la 58 de ani si sapte luni pentru femei si de la 63 de ani si sapte luni pentru barbati, potrivit prevederilor din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii, a precizat pentru NewsIn presesintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu.

"Noua lege a pensiilor isi propune sa respecte conditiile acordului incheiat cu FMI si Banca Mondiala , pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii in urmatorii ani. Astfel, varsta de pensionare a femeilor va trebui sa creasca gradual, incepand cu 2014, de la 60 de ani pana la 65 de ani, urmand ca in 2030 varsta de pensionare a femeilor sa fie egala cu cea a barbatilor", a spus Seitan.

"Aceasta solutie este cea corecta, pentru ca in acest moment se creeaza o discriminare intre femei si barbati: femeile primesc aceeasi pensie cu barbatii, desi contribuie mai putin la sistemul public de pensii", a adaugat consilierul de stat pentru munca si protectie sociala .

Stagiul minim de cotizare atat pentru femei, cat si pentru barbati este de 12 ani si doua luni, iar stagiul complet de cotizare pentru femei este de 27 de ani si doua luni, respectiv de 32 de ani si doua luni pentru barbati.

Imprumuturile externe au inceput deja sa dicteze legile in Romania

Banca Mondiala recomanda in primavara Guvernului sa reformeze sistemul de pensii, pentru a oferi pensii de limita de varsta sigure din punct de vedere economic.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea