Financiar

Facturile la intretinere vor creste, la iarna, cu peste 10% in urma scumpirii gazelor

Majorarea pretului gazelor naturale livrate populatiei va duce la cresterea cu peste 10% a facturilor de intretinere platite in iarna, iar cei care au centrale de apartament vor resimti cel mai mult si imediat aceste majorari, spun reprezentantii asociatiilor de propietari.

"Cei mai afectati de aceste scumpiri vor fi cei care au centrale de apartament, care vor plati din august cu aproape 10 lei in plus pentru consumul de gaze" a declarat joi, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Federatiilor de Proprietari din Romania, Radu Opaina .

"Cei care sunt racordati la sistemul centralizat de incalzire vor resimti scumpirea gazelor abia la iarna, cand se asteapta o crestere a pretului gigacaloriei de aproape 15%", sustine Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat". Acesta a precizat ca facturile la intretinere se vor scumpi in sezonul rece cu cel putin 10%, in conditiile in care factura la energie termica reprezinta peste 80 la suta din totalul cheltuielilor.

In medie, pentru o garsoniera se va plati mai mult cu 15 lei iar pentru un apartament cu 2 camere cu 20 de lei. Incalzirea unei locuinte cu trei camere ne va costa, in plus, 30 de lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce intretinerea unui apartament cu patru camere va fi mai scumpa cu 40 de lei.
Potrivit reprezentantilor asociatiilor de propietari, media facturilor platite la intretinere in aceasta iarna s-a situat intre 150 de lei pentru o garsoniera si 400 de lei pentru un apartament de patru camere.

ANRE a anuntat, joi, majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie, cu un procent mediu de 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania . Electricitatea pentru populatie s-a scumpit cu 4,4 %.

"Decizia de ajustare a preturilor a fost luata ca urmare a cresterii costurilor cu achizitia gazelor naturale in perioada ianuarie - iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceiasi perioada'', informeaza un comunicat al reglementatorului emis joi agentiei NewsIn.

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, va anunta joi masurile luate de Guvern pentru atenuarea efectelor pe care scumpirile la energie le vor avea asupra populatiei.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea