Financiar

Exporturile cresc peste importuri

Datele statistice dau vesti mai bune despre evolutia comertului exterior al Romaniei. Pentru a treia luna consecutiv, ritmul de crestere a exporturilor l-a depasit pe cel al importurilor.

Dinamica exporturilor a depasit si in februarie avansul importurilor, pentru a treia luna consecutiv, iar deficitul comercial a crescut, in primele doua luni, cu 11,6%, la 10,53 miliarde de lei (2,87 miliarde de euro) fata de perioada similara din 2007. Astfel, comparativ cu februarie 2007, exporturile au crescut cu 30,9% la valori exprimate in lei (20,3% la valori exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 24,2% la valori exprimate in lei (14,2% la valori exprimate in euro), se arata intr-un comunicat al INS.

In luna februarie, exporturile au insumat 10,25 miliarde de lei (2,78 miliarde de euro), iar importurile au ajuns la 15,62 miliarde de lei (4,24 miliarde de euro). In ceea ce priveste cresterea deficitului comercial aferent primelor doua luni, exprimat in euro, avansul a fost de 3,23%.

In primele doua luni, exporturile au urcat cu 29,3%, la 19,24 miliarde de lei (5,24 miliarde de euro), iar importurile au avansat cu 22,4%, la 29,78 miliarde de lei (8,11 miliarde de euro), se arata in comunicat. Pentru valorile exprimate in euro, cresterea a fost de 19,4% pentru exporturi si de 13,1% pentru importuri.

Deficitul de Balanta comerciala da astfel semne de incetinire, ceea ce este o veste buna din perspectiva deficitului de cont curent a carui expansiune reprezinta principala problema macroeconomica a Romaniei. Nivelul atins anul trecut de deficitul de cont curent, de 13,9% din Produsul Intern Brut (PIB), ar trebui sa fie virful, acest dezechilibru urmind sa se restringa in anii urmatori, a declarat miercuri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

„Adincirea deficitului de cont curent al Romaniei nu este singulara in regiune. Parerea mea este ca nivelul atins in prezent ar putea fi virful pentru deficitul balantei de plati“, a spus Isarescu. Guvernatorul a explicat ca nu trebuie mizat prea mult pe cresterea economica, atit timp cit o astfel de abordare adinceste dezechilibrul extern.

„Este o greseala sa mizezi prea mult pe cresterea economica. Este nevoie de politici care sa se adreseze dezechilibrelor, nu care sa le stimuleze. Politicienii tind sa mizeze pe cresterea economica, deoarece este usor de prezentat drept un succes, insa nu trebuie sa fortam“, a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP), pe care se bazeaza proiectiile bugetare, estimeaza, de altfel, o temperare a deficitului extern la 13,6% din PIB in acest an, in ciuda unei cresteri nominale a dezechilibrului balantei de plati cu aproape 1,3 miliarde de euro, pina la 18,22 miliarde de euro.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea