Financiar

#euro #dolar #criza #romania

Euro va ajunge la paritate cu dolarul. Cum este afectata Romania?

Viitorul monedei unice europene nu este unul tocmai luminos. Chiar daca de cateva luni bune nu au mai existat voci care sa prevada sfarsitul euro, TD Securities, cunoscuta pentru acuratetea estimarilor sale, estimeaza ca moneda europeana ar putea ajunge la paritate cu dolarul american, pe masura ce Banca Centrala Europeana cumpara titluri de stat.

Shaun Osborne, strategist la TD Securities din Toronto, a estimat ca moneda unica europeana se va deprecia la 1,13 dolari/unitate, in al treilea trimestru din acest an, si la 1,08 dolari/unitate, pana la sfarsitul anului, urmand sa ajunga la nivelul de 1 dolar/unitate, in 2011.

De asemenea, alte noua firme specializate pe cursul valutar au sustinut aceasta estimare, anticipand ca euro va continua sa scada in urmatoarele doua trimestre, relateaza Bloomberg.

In prima jumatate a anului, euro s-a depreciat cu 15% fata de dolarul american, din cauza speculatiilor privind deficitele bugetare ale unor tari precum Grecia, Irlanda si Portugalia, care au fortat guvernele sa taie cheltuielile, reducand, in acelasi timp, si cresterea economica.

Romania, prinsa la mijloc

Nefiind parte a zonei euro, Romania nu este direct influentata de cursul euro - dolar. Pe de alta parte, potrivit analistilor romani, tara noastra se afla intr-o situatie ciudata, deoarece majoritatea calculelor si estimarilor se fac in euro, insa energia, de exemplu, se plateste in dolari.

"Suntem intre ciocan si nicovala. Tendinta internationala, din analizele care s-au facut, este ca euro se va echilibra cu dolarul, intr-o perioada de 6 pana la 18 luni", a declarat, pentru Ziare.com, economistul Mircea Cosea.

"Care ar fi pentru noi avantajul? Este greu de spus. Problema este ca ar trebui sa ne resocotim cheltuielile, pentru ca, nu uitati, energia noi o platim in dolari, dar economia tarii este 'eurizata' in mare parte, toate calculele se fac in euro", a adaugat Cosea.

De asemenea, Romania este afectata si la nivel de import/export . Astfel, cand leul se intareste, exporturile sunt afectate. Pe de alta parte, cand euro se apreciaza, sunt afectate importurile si consumatorii finali, avand in vedere ca peste 70 la suta din cosul zilnic provine din import.

"Noi suntem intr-o situatie sensibila, pentru ca, desi nu suntem in zona euro, noi evaluam foarte mult din economia si tranzactiile noastre in euro. Dar, in conditiile in care exista aceasta criza, faptul ca inca avem o moneda nationala nu este rau. Jonglarea cu moneda, mai ales cu devalorizarea ei, ne poate ajuta in anumite cazuri", ne-a explicat Cosea.

(citeste continuarea in Ziare.com)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea