Financiar

#energie regenerabila #energie electrica #energie termica

Energia regenerabila, dezvoltata doar pe hartie

Productia nationala de energie electrica din surse regenerabile va fi cu aproximativ 40% mai mare in acest an comparativ cu anul precedent.



Puterea instalata de producere din surse regenerabile calificate pentru productia prioritara pentru anul 2008 este de 366 MW, fata de 255 MW anul trecut. Instalatiile includ centrale eoliene si centrale hidro cu puteri instalate de cel mult 10 MW.

Majorarea capacitatilor instalate inseamna si o crestere spectaculoasa a productiei cu peste 30% comparativ cu anul precedent. In valori nominale, majorarea va fi de aproximativ 100 GWh, de la 400 la peste 500 GWh, cat arata estimarile efectuate de Agentia de reglementare in domeniul energiei, care acorda licentele de producator.

Comparativ cu potentialul real de productie la nivel national, care este preconizat a fi atins pana in 2020, de 171 TWh, cantitatea actuala este neglijabila. In prezent, 99% este produsa in microhidrocentrale , numai 1% fiind energie eoliana .

Conform studiilor efectuate de Institutul National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie, IRE, productia de energie din surse hidrologice s-ar putea dubla pana in 2020, ajungand la 40-44 TWh, in timp ce cantitatea de energie obtinuta din biomasa poate ajunge de la 32,2 TWh, la 88 TWh in acest orizont de timp.

De asemenea, in Romania se poate produce o cantitate de 23 TWh de energie din surse eoliene, cu conditia existentei unor grupuri de rezerva, cum ar fi grupuri mici de productie pe gaze, care sa poata fi pornite rapid, intrucat resursa eoliana este fluctuanta. Potentialul Romaniei este peste cota propusa de Uniunea Europeana, de 20% din consum.

Cererea va creste cu 46% in 15 ani

Conform strategiei energetice, in Romania cererea de energie finala este estimata sa creasca cu circa 46% pana in 2020 fata de 2005, in timp ce rata dependentei de importuri va urca de la 27% in 2005 la aproape 50% in 2020.

In domeniul energiei termice, estimarile efectuate de Petrom indica faptul ca 13.000 locuinte ar putea fi incalzite in Romania cu energie geotermala.

(continuarea in Adevarul)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea