Financiar

Enel ajunge la 30% din piata de distributie de energie electrica din Romania

ajunge la 30% din piata de distributie de energie electrica din Romania prin preluarea pachetului majoritar de actiuni al Electrica Muntenia Sud (EMS), a declarat, joi, directorul general executiv al Enel , Fulvio Conti, prezent la ceremonia prilejuita de incheierea tranzactiei.

"In momentul de fata detinem 30% din piata de electricitate si dormin sa ne extindem. Vrem sa producem energia pe care o distribuim", a spus Fulvio Conti.

Acesta a mai precizat ca Enel are in plan construirea unei centrale de 800 Mw la Galati a carei investitie se ridica la aproximativ 900 milioane euro, precum si o investitie in energia eoliana in zona Dobrogei. Reprezentanti ai Enel, referindu-se la parteneriatul pentru realizarea proiectului "Braila" pe care compania il are cu E.ON si Termoelectrica, au spus ca atat Enel cat si E.ON au dreptul la cate 50 de procente fiecare din energia produsa.

Enel S.p.A si compania controlata de Electrica S.A.

au finalizat procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud (EMS), prin semnarea documentelor finale pentru vanzarea catre Enel a unui pachet majoritar de 64.4% din capitalul Electrica Muntenia Sud.

Finalizarea procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud a fost realizata in urma indeplinirii tuturor conditiilor si activitatilor prevazute in contractul de privatizare semnat la data de 11 iunie de catre Enel si Electrica. Valoarea totala a acestei tranzactii se ridica la aproximativ 820 milioane euro.

La data de 25 aprilie 2008, Enel a achizitionat direct de la Electrica 50% din actiunile EMS, pentru suma de 395 milioane euro si a subscris noi actiuni la majorarea de capital social, cu suma de 425 milioane euro.

In urma subscrierii de noi actiuni la majorarea de capital social, efectuata de catre Fondul Proprietatea la data de 30 mai 2008, structura actuala a actionariatului EMS este urmatoarea: Enel – 64,4%, Fondul Proprietatea – 12%, Electrica – 23,6%.

Conform contractului de privatizare, a fost numit un nou Consiliu de Administratie al Electrica Muntenia Sud, trei membri din cinci fiind desemnati de catre Enel: Matteo Codazzi ca presedinte, Luigi Giliotti si Claudio Zito.

Electrica Muntenia Sud (EMS) este compania de distributie a electricitatii pentru Bucuresti, precum si judetele Ilfov si Giurgiu. EMS este una dinte cele 8 companii regionale de distributie a electricitatii din Romania si cea de-a cincea privatizata de Guvernul Roman.

La sfarsitul anului 2007 , compania avea aproximativ 2.000 angajati, gestiona o retea de distributie de circa 40.100 km si deservea 1,1 milioane clienti. In anul 2007, EMS a distribuit 5,54 TWh de electricitate, iar veniturile companiei s-au ridicat la circa 521 milioane euro.

Enel este cea mai mare companie de electricitate din Italia si cea de-a doua europeana, in functie de capacitatea instalata. Enel produce, distribuie si comercializeaza electricitate si gaze naturale pe teritoriul Europei, in America de Nord si America Latina.

Dupa preluarea companiei de utilitati spaniole Endesa, impreuna cu partenerul sau Acciona, Enel este acum prezenta in 21 de cu aproximativ 75.500 MW capacitate de generare si furnizeaza gaze naturale si electricitate pentru circa 50 milioane de clienti.

Fiind listata la bursa din Milano din anul 1999, Enel este compania italiana cu cel mai mare numar de actionari – aproape 1,7 milioane de investitori institutionali si de retail.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea