Financiar

#emil boc #absorbite #fonduri europene #proceduri #licitatie

Emil Boc: Este o harababura generala in cadrul programelor operationale

Premierul Emil Boc s-a declarat nemultumit de capacitatea Romaniei de absorbtie a fondurilor europene, cu toate ca aceasta este mai mare decat in guvernarea precedenta. El a precizat ca de cele mai multe ori exista o procedura extrem de greoaie de primire a banilor, motiv pentru care a decis scurtarea termenului de organizare a unei licitatii de la 87 de zile la 30 de zile, tocmai pentru a facilita un acces mai rapid la fondurile europene .

"De cele mai multe ori exista o procedura extrem de greoaie, cerandu-i omului sa vina cu tot felul de documente, certificate in original sau legalizate, inainte sa stie daca proiectul va fi aprobat sau nu, ca apoi sa i le cerem din nou la faza de contractare . Astfel, am decis ca la inceput sa fie depuse documente sub semnatura, conform cu originalul, si documentele legalizate sa fie aduse abia la faza de contracatre", a explicat Emil Boc, precizand ca toate documentele solicitate in faza de contractare "vor fi specificate clar in Ghidul Solicitantului".

Premierul Romaniei a afirmat ca in cadrul programelor operationale este o "harababura generala". "In cele sapte programe operationale sectoriale aveam sapte proceduri distincte. Practic, aveam oameni innebuniti de documentatia care trebuia sa fie ceruta pentru semnarea contractului de finantare".

Guvernul incearca astfel sa simplifice procedura de evaluare a proiectului si sa scurteze termenul de la momentul aprobarii proiectului la momentul semnarii acestuia. "O problema exista de la momentul semnarii contractului de finantare pana la momentul licitatiei si de la momentul licitatiei la momentul finalizarii efective a lucrarilor. De cele mai multe ori, aceste probleme depind de autoritatile locale. Din nefericire, exista termene chiar si de 14 luni de la momentul semnarii contractului pana la momentul organizarii licitatiei de catre autoritatile judetene si locale pentru proiectele europene. In acest context, am procedat la modificarea legii achizitiilor publice, si am scurtat termenul de organizare a unei licitatii de la 87 de zile la 30 de zile, tocmai pentru a facilita un acces mai rapid la fondurile europene si la organizarea licitatiilor", a spus premierul Romaniei.

Boc anunta progrese in procesul de atragere a fondurilor europene

"Intre 22 decembrie 2008, data la care a intrat in exercitiu actualul guvern..."

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea