Financiar

#consiliul concurentei #comision de rambursare anticipata #adoptare

Eliminarea comisionului de rambursare anticipata, intarziata fara adoptarea prin ordonanta de urgenta

Adoptarea directivei europene privind comisionul de rambursare anticipata la credite ar trebui sa se faca in regim de urgenta pentru a putea fi aplicata de la 1 iunie, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu , citat de Mediafax.

"Chiar si fara extinderea ariei de aplicare a directivei si la creditele cu garantie si la cele deja luate, aplicarea prevederii ar putea fi intarziata daca se adopta prin lege si nu prin ordonanta de urgenta, avand in vedere ca vine si vacanta parlamentara . Eu as prefera ordonanta de urgenta, dar Guvernul incearca sa evite acest tip de acte normative ", a spus Chiritoiu.

Incepand cu luna iunie 2010, comunitatea bancara va limita la 1% comisionul de rambursare anticipata pentru creditele de consum negarantate, cu valori cuprinse intre 200 si euro , potrivit unei directive a Comisiei Europene.

Directiva 2008/48/CE prevede ca obligatia bancii de limitare a comisionului de rambursare anticipata nu este aplicabila in privinta contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garantii similare, a contractelor de credit pentru dobandirea/pastrarea proprietatii unui imobil sau a celor a caror valoare este mai mica de 200 de euro si, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.

Autoritatea de Concurenta a recomandat Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) eliminarea comisionului de rambursare la toate tipurile de credite, garantate sau negarantate, dar si la cele care au fost deja acordate, propunere contestata de comunitatea bancara.

"Bancile vin cu argumente pe care eu nu le cred. Unul dintre acestea este ca pentru a acorda credite pe 30 de ani, si ele se imprumuta pe 30 de ani, si prin rambursarea anticipata a creditului le-ar da peste cap calculele. Eu nu cred acest lucru pentru ca bancile se imprumuta pe termen scurt. Un alt argument este cel al profitului, dar orice om de afaceri isi asuma riscuri. Un cizmar poate sa ramana cu pantofi pe stoc, nimeni nu-i garanteaza profit", a spus Chiritoiu.

El a adaugat ca propunerile Consiliului au primit aviz favorabil de la si de la Ministerul Justitiei, Ministerul Economiei si Comertului, in subordinea careia se afla ANPC, fiind acum responsabil cu finalizarea actului normativ.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea