Financiar

Electrica si E.ON au dat in judecata ANRE

Societatea Electrica a intentat proces Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Firma de stat considera ca metoda de calcul a tarifului de distributie o dezavantajeaza fata de firmele concurente, cu capital majoritar privat. De cealalta parte, E.ON Moldova Furnizare acuza ca tarifele la electricitatea furnizata consumatorilor captivi nu ii acopera costurile livrarii acestui serviciu.

Pentru ca distributia de electricitate este considerata o activitate cu caracter de monopol , aceasta este reglementata integral, companiile din domeniu neavand voie sa practice tarife si adaosuri mai mari decat cele stabilite de ANRE. Deciziile luate de Autoritate nu satisfac insa intotdeauna operatorii.

Firma de stat Electrica a reclamat faptul ca la determinarea ratei reglementate a rentabilitatii pentru activitatea de distributie, ANRE a luat in calcul riscuri precum cel al „investitorului strain" sau al ratingului de tara, fara ca acestea sa se aplice si operatorilor privati din domeniu.

Pentru aceasta, firma a dat in judecata institutia, in urma cu circa o luna, dosarul fiind deja pe rolul instantelor. „In metodologia de calcul a tarifelor de distributie, rata reglementata a rentabilitatii pentru operatorii cu capital majoritar privat este de 10%, in perioada 2008-2012.

La noi nu este specificata, dar se precizeaza ca ni se aplica riscul investitorului strain si al ratingului de tara. Consideram ca e o masura discriminatorie, Electrica fiind dezavantajata fata de ceilalti jucatori", a declarat, pentru „Adevarul", directorul general al companiei, Corneliu Stan.

Rata de rentabilitate reflecta capacitatea activelor de a produce profit. In prima perioada de reglementare, respectiv 2005-2007, acest indicator a fost, pentru operatorii privati, de 12%, in timp ce, la fiecare leu investit, distribuitorilor de stat, filiale ale Electrica, li s-a asigurat un profit de numai 7%.

Nemultumit de tarifele de distributie este si grupul italian Enel, care opereaza in zonele Banat si Dobrogea. Compania nu a dat inca in judecata ANRE, dar o astfel de posibilitate nu pare a fi exclusa.

„In prezent se desfasoara un proces de consultari intre ANRE si operatorii de distributie a energiei electrice, privind aplicarea metodologiei tarifelor de distributie. La sfarsitul acestui proces, Enel va evalua rezultatele", au declarat, pentru „Adevarul", reprezentanti ai Enel Romania.

E.ON spune ca vinde sub costuri

Si compania E.ON Moldova Furnizare a actionat in judecata ANRE. „Tarifele la energia electrica furnizata consumatorilor captivi nu acopera costurile livrarii acestui serviciu.

Consideram insa ca nu va fi necesar sa ajungem in instanta si ca diferendul se va solutiona pe cale amiabila ", ne-a declarat Monica Covaliu, director reglementari E.ON Energie Romania. Reprezentantii ANRE nu au trimis un punct de vedere pana la inchiderea editiei.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro
  •   2008-04-17
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: SteamOS poate fi descarcat incepand de astazi

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.