Financiar

#economie #romania #bulgaria #crestere #costuri salariale

Economiile Romaniei si Bulgariei, cele mai amenintate de o “aterizare dura”

Tarile care au aderat cel mai recent la UE, Romania si Bulgaria , sunt acum, principalele candidate la o “ aterizare fortata ” dupa ce economiile lor au inregistrat o crestere rapida, de aproximativ 7-8 la suta pe an, se arata intr-o analiza a cotidianului britanic “The Economist”, articol intitulat “Petrecerea se apropie de sfarsit”.

 

“In pofida ingrijorarilor UE referitoare la coruptie si crima organizata in tarile membre care au aderat recent, Romania si Bulgaria (si cele mai sarace), economiile lor au inregistrat o crestere rapida, de aproximativ 7-8 la suta pe an. Ele sunt acum candidate la o aterizare periculoasa (hard landing). Himera proprietatilor pare sa fie la limita exploziei, desi inca nu a afectat restul economiei. Evitand sanctiunile de la Bruxelles (nu complet, in cazul Bulgariei), politicienii din Balcani par sa creada ca sfidarea legilor economice este o chestie sigura”, se precizeaza in articolul mentionat. Statele din Europa de Est se confrunta cu o incetinire economica, dupa un parcurs bun.

A durat cativa ani splendizi, iar petrecerea inca nu s-a terminat. Timp de zece ani sau chiar mai mult, Europa de Est a beneficiat de sansa exceptionala si, de cele mai multe ori, neasteptata a stabilitatii politice si economice, inclusiv aderarea la UE a zece state, apoi a inca doua state. Aceste fenomene au crescut increderea investitorilor si au redus costurile imprumuturilor, producand noi afaceri infloritoare si rate fantastice de crestere a PIB.

Aceasta situatie nu putea dura, insa, la nesfarsit. Costurile salariale sunt in crestere, forta de munca a inceput sa muste. Infrastructura invechita, cum ar fi celebrele sosele din Polonia sau Romania, afecteaza afacerile. In tarile baltice , Romania si Bulgaria, inflatia este in crestere.
Si pietele mondiale se restrang, mai ales in domeniul exporturilor si al sporirii capitalurilor.
In pofida acestor factori, cresterea economica a fost surprinzator de puternica in acest an.

Partial aceasta se datoreaza faptului ca incetinirea in zona euro este abia la inceput. Un alt motiv ar fi cresterea cererii pe plan intern si modificarea produselor pentru exportul in Europa Occidentala, concluzioneaza cotidanul britanic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea