Financiar

#romania #crestere economica #produsul intern brut

Economia Romaniei ar putea creste in 2010 cu maxim 0,5%

Economia Romaniei ar putea creste cu maximum 0,5% in 2010, estimarile de crestere cu 0,8%-1% fiind optimiste, avand in vedere declinurile majore ale productiei industriale, constructiilor, comertului si rata somajului in urcare, sunt de parere analistii casei de brokeraj X-Trade Brokers.

FMI a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economica a Romaniei in acest an, de la 1,3% la 0,8%, dar pentru anul 2011 anticipeaza un avans al PIB de 5,1%, cel mai mare din Uniunea Europeana.

Noua estimare va fi discutata de autoritatile romane cu misiunea FMI care va veni la Bucuresti la sfarsitul lunii aprilie.

Analistii X-Trade Brokers considera ca Polonia rǎmane lider al "managementului crizei economice" intre tarile din Europa Centralǎ si de Est, reusind sa nu intre in recesiune, in timp ce celelalte state inregistreaza inca evolutii contradictorii.

Astfel, startul relansǎrii economice este incǎ greu de intrevazut.

" a pierdut un start frumos si se va relansa semnificativ dupa SUA. «Sperantele» se indreapta catre Germania, Franta si Polonia, care pot fi motoarele de crestere a zonei. Asia ramane lider al cresterii economice pe plan mondial, dar acest lucru nu constituie o surpriza pentru nimeni. Evolutiile "neincurajatoare" privind Europa au inceput in ultimul trimestru al anului trecut, cand criza din Grecia a devenit acuta si a iesit "la suprafata", euro s-a depreciat, economia zonei euro a stagnat, iar cea a Uniunii Europene a crescut modest, cu 0,1%", arata un raport al casei de brokeraj.

Analistii companiei mai precizeaza ca angajamentul tarilor din UE de a fi "impreuna la bine si la rau" a afectat statele dezvoltate, in timp ce economiile mai putin dezvoltate au avut la indemana parghii si fonduri pe care "adesea nu le-au valorificat asa cum trebuia".

Ei mai spun ca criza din Grecia constituie pentru UE si mai ales pentru zona euro un real "test de stabilitate", care nu se va incheia odata cu o eventuala decizie finala si operationala in sensul acordarii ajutorului financiar, implicatiile negative asupra economiilor UE si asupra monedei euro fiind pe termen lung.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea