Financiar

Economia lumii este in prag de recesiune

Expertii Fondului Monetar International considera ca exista o probabilitate de 25% ca economia globala sa intre in recesiune ca efect al crizei care afecteaza SUA.

Fondul Monetar International urmeaza sa dea publicitatii pe 9 aprilie prognoze revizuite in sens negativ privind evolutia economiei globale. Presedintele organismului financiar international, Dominique Strauss-Kahn , a declarat, la sfirsitul saptaminii trecute, ca presiunile de incetinire a cresterii economice antamate in precedentul raport semestrial al FMI s-au adeverit.

„Prognozele pe care le vom lansa in citeva zile nu sint optimiste, iar riscurile pe care le-am prevazut in urma cu sase luni s-au materializat“, a declarat seful FMI in cadrul unei conferinte gazduite de premierul britanic Gordon Brown.

In acest context, prognozele Fondului pentru anul in curs au fost revizuite din nou in sens negativ, cresterea economica globala urmind sa incetineasca la 3,7%, o scadere severa fata de prognoza de 5,2% lansata anul trecut. Acest procent reprezinta cea mai pesimista prognoza a ultimelor doua decade.

Mai mult, potrivit lui Bloomberg, care citeaza din raportul care urmeaza sa fie publicat, expertii FMI estimeaza ca sint 25% sanse ca economia globala sa intre in recesiune. La rindul sau, premierul britanic a adaugat: „Avem probabil de-a face cu prima criza financiara globala avind in vedere ce se-ntimpla pe pietele internationale“.

Ritmul scazut de crestere a economiei mondiale este urmarea „incetinirii continue in Statele Unite“ si, intr-o oarecare masura, a „resimtirii crizei din SUA in statele europene“, a mai spus seful FMI. Economistul-sef al FMI, Simon Johnson, a precizat ca economia SUA a ajuns la un nivel „virtual de stagnare “ si va ramine slaba in trimestrele ce vor urma din cauza crizei creditelor.

„Asa-zisa teorie a decuplarii pare inselatoare. De fapt, economiile emergente, inclusiv China, India si Brazilia, sint afectate si ele de incetinirea avansului economic, chiar daca ramin la un nivel ridicat de crestere“, a mai declarat oficialul FMI. Economistii declara ca previziunea Fondului legata de zona euro este mai mult decit pesimista.

Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a aratat ca, desi avansul economic din cele 15 state ale zonei euro s-ar putea plasa sub estimarile de 1,8%, acesta nu va inregistra declinul previzionat de FMI, de 1,3%.

Pe de alta parte, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, si seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, au atras atentia asupra pericolelor reprezentate de avansul inflatiei si au cerut guvernelor sa evite o crestere excesiva a impozitelor indirecte si a altor masuri care ar putea conduce la majorarea preturilor de consum.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea