Financiar

#dobanda medie #criza financiara #dobanzi credite

Economia anapoda: Criza financiara, pacalita cu dobanzi mai mari

Bancile din Romania se pare ca au preferat sa nu se alinieze celor din regiune in contextul crizei financiare si au preferat sa scumpeasca creditele de cel putin doua ori pana la sfarsitul lunii noiembrie.

Daca in unele tari vecine imprumuturile sunt mai ieftine, euro , nivelul ridicat al inflatiei, dar si penalizarea Romaniei de catre agentiile de rating. In Bulgaria, tara a carei economie este considerata mai putin stabila decat cea a Romaniei, creditele pentru locuinta acordate in euro s-au ieftinit substantial de la intensificarea crizei.

Astfel, daca in august dobanda medie era 10%, la finele lunii noiembrie scazuse deja la 7,61%. Cele mai importante grupuri bancare prezente in regiune arata ca institutiile de credit autohtone au o marja proprie de aproximativ trei ori mai mare decat cea practicata in tari precum Cehia, Slovacia sau Austria. Bancile din aceste tari au sisteme de calcul speciale care avantajeaza clientul.

Bancile din Ungaria si chiar din Serbia utilizeaza numai rate fixe de dobanda. Romania, marja pe care bancile o adauga la dobanda medie pentru credi­tele in lei nu scade sub 6%, adica de 10 ori mai mult decat in Cehia.

  •   2009-01-05
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Vehiculele electrice vor reduce poluarea cu peste 20%

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii