Financiar

#produs intern brut #economie #scadere

Economia a scazut cu 7,1% in 2009

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2009 a fost de 491,27 miliarde de lei, cu 7,1% mai mic decat in 2008, a anuntat Institutul National de Statistica . Scaderea a fost cauzata de toate sectoarele economiei, mai ales de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice ; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (-11,2%) si constructii (-13,6%), a caror contributie la formarea Produsul Intern Brut a fost de 31,1%.

De asemenea, impozitele nete pe produs au scazut cu 12,4%.

Potrivit Statisticii, consumul final total s-a redus cu 8,2% anul trecut, mai ale pe fondul diminuarii cu 10,8% a cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei.

Totodata, formarea bruta de capital fix a inregistrat o reducere cu 25,3%.

In ceea ce priveste ultimul trimestru din 2009, Produsul Intern Brut estimat a fost de 152,29 miliarde lei, in scadere – in termeni reali – cu 6,5% fata de aceeasi perioada din 2008.

Agricultura, piscicultura si silvicultura, precum si industria, au inregistrat cresteri ale activitatii (0,7%, respectiv 4%), insa scaderi semnificative s-au consemnat in constructii si in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (15,9%, respectiv cu 12,5%).

Scaderi ale volumului valorii adaugate brute s-au inregistrat si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-9,3%) si in alte activitati de servicii (-0,8%). Ca o consecinta a evolutiei negative inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 12,2%. 

In trimestrul al patrulea al anului trecut, cererea interna a scazut cu 9,9% comparativ cu acelasi trimestru din anul 2008, in principal pe seama reducerii cu 25,2% a Formarii brute de capital fix.

Consumul final total s-a redus cu 4%, in special pe seama diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 5,8%, consecinta a reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-13,7%) si al serviciilor prestate populatiei (-14,9%).

Un efect pozitiv pe care INS il subliniaza este imbunatatirea exportului net ca urmare a reducerii volumului importurilor cu 11,1% si a cresterii celui al exporturilor cu 2,9%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea