Financiar

E.ON forteaza o scumpire cu 19% a gazelor, la 1 iulie

Compania de distributie spune ca tarifele actuale le provoaca pierderi de 45 milioane de lei, in primul semestru.

Compania de distributie si furnizare a gazelor naturale E.ON Gaz Romania solicita Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) o majorare a pretului gazelor catre populatie de 19%, incepand cu 1 iulie. Aceasta ar duce la un tarif fi nal la consumatorii casnici deserviti de companie de 1.166 lei pe mia de metri cubi, fata de 983 lei, cat e acum.

Procentul le-ar acoperi costurile de achizitie a gazelor din import, estimate sa creasca, in trimestrul al treilea , la 470 dolari pe mia de metri cubi, fata de 420 dolari acum, dar si pierderile pe care le vor suferi in primul semestru, de 45 milioane de lei.

Potrivit companiei, pretul gazelor naturale pentru populatie ar fi trebuit sa creasca cu 12 procente, la 1 aprilie, majorare care insa nu le-a fost acceptata.

Aceasta era necesara din cauza scumpirii gazelor achizitionate din import de la 370 la 420 dolari pe mia de metri cubi, dar si a altor costuri, cum ar fi cele de inmagazinare.

Reprezentantii E.ON Gaz sustin ca din nerecunoasterea costurilor, pentru primul semestru vor avea pierderi de 45 milioane de lei.

500 dolari, pretul gazelor din import la fi nele anului In plus, estimarile actuale ale companiei indica pentru fi nele anului un nivel al pretului gazelor importate din Rusia de aproape 500 de dolari pe mia de metri cubi.

„Pe pietele internationale, pretul gazelor este in stransa corelatie cu cel al petrolului.

Previziunile noastre arata ca pretul de achizitie va creste la aprope 500 de dolari pe mia de metri cubi, pana la fi nele anului", a declarat ieri presedintele consiliului de administratie al E.ON Gaz Romania, Achim Saul.

Comparativ, la fi nele anului trecut, pretul reglementat al gazelor importate era de 320 dolari pe mia de metri cubi. Intrebati de ce nu importa direct de la Gazprom, data fi ind relatia buna de colaborare cu grupul rus, reprezentantii E.ON au afi rmat ca Gazprom prefera sa exporte prin WIEE, joint-venture ruso-german, iar pretul cu care Romania importa gazele este unul „competitiv".

Potrivit ofi cialului companiei, daca nu li se va aproba majorarea de 19% pentru 1 iulie, atunci compania va fi nevoita sa reduca importurile la jumatate. In plus, „problemele fi nanciare grave ar duce la intreruperea furnizarii pentru 1,3 milioane de clienti".

Si celelalalt mare distribuitor, Distrigaz Sud , solicitase Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) o majorare a pretului gazelor nturale pentru populatie de 12%, de la 1 aprilie. Aceasta dupa ce ultima scumpire a gazelor a avut loc la 1 februarie, cu 8,5%, si a fost sub rata ceruta de cei doi mari distribuitori, de circa 10%.

Potrivit E.ON Gaz, pretul corect pentru 1 februarie ar fi trebuit sa fi e de 1.003 lei pe mia de metri cubi pentru consumatorii casnici, fata de 983 lei cat este acum, iar la 1 aprilie ar fi trebuit sa creasca la 1.091 lei pe mia de metri cubi. Valorile nu includ TVA.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea