Financiar

#prima casa #programul prima casa #ungaria #cheltuieli #buget #limitare #oprire

Dupa 10 ani, programul "Prima casa" in versiunea maghiara se apropie de sfarsit

Guvernul ungar analizeaza posibilitatea limitarii sau a renuntarii similar cu programul "Prima casa", dupa un deceniu de functionare, pentru a reduce cheltuielile si a consolida bugetul de stat. Programul maghiar permite cumparatorilor sa solicite subventionarea cu pana la 10 milioane de forinti (aprox. 35.000 de euro) a creditelor ipotecare denominate in forinti. Aceasta facilitate a inceput sa nu mai fie folosita dupa extinderea puternica a creditelor ieftine denominate in moneda straina , spune Laszlo Diosi , seful filialei locale a OTP Bank, cel mai mare grup financiar din Ungaria, pentru Ziarul Financiar.

O a doua componenta a programului vizeaza sustinerea sectorului obligatiunilor ipotecare emise in cadrul tranzactiilor dintre creditorii ipotecari si bancile comerciale.

„Din 2000 incoace, statul a cheltuit 1.500 mld. forinti (aprox. 5,2 mld. euro) pentru acest program", puncteaza Diosi.

Subventii pentru familiile tinere

Programul maghiar este structurat pe mai multe categorii, dintre care cea mai cunoscuta este cea care se adreseaza familiilor tinere si a carei valoare depinde de numarul de copii sau de numarul membrilor familiei aflati in intretinerea solicitantului, iar subventia poate fi obtinuta doar pentru cumpararea sau construirea de imobile noi.

Tinerii maghiari pot solicita sprijinul de la stat si in cazul in care sunt coproprietari, cu o cota de maxim 50%, ai unui alt imobil. De asemenea, in functie de numarul copiilor aflati in intretinere subventia poate varia de la 900.000 de forinti (circa 3.200 de euro) pentru un copil si 4,6 mil. forinti (16.300 de euro) pentru patru copii. Incepand cu al cincilea copil, se acorda o subventie de 200.000 de forinti pentru fiecare.

Programul Prima Casa in Romania

In prima etapa, Guvernul Boc doreste acordarea garantiilor creditelor luate pentru achizitia de locuinte in limita unui buget de un miliard de euro. Aceasta garantie este menita sa convinga bancile sa reduca semnificativ dobanzile la credite.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea