Financiar

#imobiliare #putere de cumparare #somaj

Dragos Cabat: Activele imobiliare ar trebui sa mai scada macar cu 15-20%

"BNR, asa cum ne-a obisnuit, si-a luat de parinte al economiei si se ocupa si de cresterea economica. Prin reducerea dobanzii de politica monetara se incearca, in primul rand, o stopare a cresterii prea brutale a interesului investitorilor straini fata de leu", a declarat , Managing Partner in firma de consultanta financiara si de management , intr-un interviu pentru Bloombiz.ro. In opinia analistului financiar, activele imobiliare ar trebui sa mai scada cu macar 15-20% pentru ca piata sa atinga nivelul de echilibru intre cerere si oferta.

Cum va fi anul 2010 pentru firme?

Companiile vor avea de suferit in prima parte a anului, in special din faptului ca nivelul arieratului din sistem este foarte ridicat.

O buna parte din ele, mai ales cele de stat, nu au platit furnizorii la timp, iar statul, pe de alta parte, nu a returnat TVA-ul sau alte taxe pe care le puteau lua inapoi companiile.

In plus, sistemul de creditare este inghetat , in acest moment.

Asistam la o a sistemului privat abia din lunile februarie sau martie si, pentru persoanele fizice, abia in trimestrul II sau III.

Credeti ca 2010 va aduce o crestere a puterii de cumparare a romanilor?

Tinand cont de faptul ca somajul are un decalaj fata de reluarea cresterii in Romania, cel mai probabil, vom vedea in continuare o crestere a somajului.

Aceasta va insemna ca puterea de cumparare a romanilor in cel mai bun caz se va mentine, daca nu va scadea, fata de 2009.

Conditiile sunt de inrautatire a situatiei pentru persoanele fizice si va avea implicatii asupra consumului, care va scadea in continuare.

Cererea interna va continua sa scada in 2010. Speranta de crestere a Romaniei este pe componenta de export.

(citeste continuarea pe Bloombiz.ro)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea