Financiar

Doua treimi din salariati castiga sub media pe economie

In ziua de salariu, femeile scot cu peste 10% mai putin decat barbatii. Aproape 50% din barbati si peste 54% din femei nu au depasit, in octombrie, pragul de 1.000 de lei pe luna.

Statisticile oficiale referitoare la salarii, avand ca perioada de referinta luna octombrie 2007, arata ca 71,5% din femei si 59,6% din barbati au avut un castig salarial sub mediul brut pe economie din acea luna (1.484 lei). In zona salariilor mai mici de 1.000 lei se plasau jumatate din efectivul de salariati, iar 2% au castigat mai putin decat minimul pe economie, de 390 lei.

Femeile au castigat, in octombrie 2007, in medie cu 10,6% mai putin decat barbatii, potrivit datelor comunicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Barbatilor le revin castiguri medii mai mari decat ale femeilor in majoritatea activitatilor economice, cele mai mari diferente regasindu-se in industria prelucratoare (30,8%), comert (26,9%), intermedieri financiare (25,7%), sanatate si asistenta sociala (25,4%), hoteluri si restaurante (21%).

Sefii, de cateva ori mai bine platiti decat „palmasii"

Distributia castigurilor brute pe grupe majore de ocupatii evidentiaza ca salariatii din grupa conducatorilor si functionarilor din administratia publica si din unitatile economico-sociale realizeaza castigurile cele mai mari in toate activitatile.

Media castigurilor acestora este de 3.450 lei, in timp ce media generala este de 1.484 lei. Exemplele cele mai elocvente se regasesc in domeniul turismului, unde media nationala este cea mai mica (sub 650 lei), in timp ce conducatorii de hoteluri si restaurante castiga, in medie, 1.938 lei.

La fel, in activitatile de intermedieri financiare, media nationala este sub 3.000 de lei, dar sefii din aceste domenii (in care se includ bancile, societatile de valori mobiliare sau companiile de asigurari) castiga, in medie, peste 7.400 de lei.

Cele mai mici castiguri apar in cazul muncitorilor necalificati si al lucratorilor operativi din servicii, comert si asimilati (737 lei, respectiv 784 lei).

Sectorul serviciilor, ocupat de femei

La finele lunii octombrie a anului trecut, efectivul salariatilor era de 4,74 milioane de persoane, barbatii reprezentand 53,8%. Femeile erau majoritare in sfera serviciilor (66,5%), iar barbatii se regaseau in proportie de 49,5% in sectorul serviciilor si de 47,4% in industrie si constructii. Distributia salariatilor dupa salariile brute realizate releva o concentrare a femeilor in zona salariilor mai mici de 1.000 lei (54,7%), in timp ce barbatii se regaseau in pondere minoritara (49,1%).

Potrivit INS, diferentele de castig pe sexe, care apar pe diferite activitati economice, sunt „consecinta influentei mai multor factori, precum nivelul de calificare al salariatilor, pozitia ierarhica la locul de munca sau ocupatia exercitata".

  


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea