Financiar

Dobanzile romanesti, printre cele mai mici din Europa de Est

Bonificatiile mai mari ale depozitelor in valuta din Moldova sau Ucraina se datoreaza riscului superior asociat plasamanetelor din aceste tari. O analiza a dobanzilor la depozitele in euro, dolari sau lire sterline oferite de bancile din regiune scoate la iveala un ecart semnificativ intre bonificatii.

Daca la sud de Dunare diferenta fata de dobanzile acordate de institutiile de credit din tara noastra este nesemnificativa, dincolo de Prut sau in Ucraina, un primeste aproape dublu pentru acelasi plasament in valuta in Romania.

Analistii spun ca situatia eviden­tiaza, practic, gradele diferite de dezvoltare economica dintre statele din Europa Centrala si de Est. Iar sistemele bancare nu fac exceptie. Dobanzile mari (inclusiv in valuta) reprezinta un indiciu ca lucrurile nu merg foarte bine in economia respectiva si ca sistemul bancar este departe de a fi unul matur.

In plus, practica dovedeste ca acolo unde dobanzile oferite de banci pentru depuneri sunt foarte bune, si costurile creditarii sunt mult mai mari. "Chiar daca in Republica Moldova dobanzile aferentele depozitelor in valuta sunt foarte mari, la credite situatia este aceeasi.

Moldovenii sau ucrainenii care se imprumuta in valuta sunt obligati sa plateasca dobanzi de doua cifre, mult mai mari comparativ cu cele din tara noastra", explica Lucian Anghel, economist-sef al Bancii Comerciale Romane.

Diferentialul de dobanda poate fi inteles si din alt punct de vedere. "Sunt state cu riscuri de tara diferite. Acolo unde riscul e mai mare, clientul este mai reticent sa economiseasca si atunci dobanzile trebuie sa fie mai mari pentru a-l atrage", adauga directorul Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea.

Stam mai bine ca bulgarii, dar ne intrec ungurii

Tara noastra se afla inca in urma statelor care au intrat in Uniunea Europeana in valul "2004", dar inaintea vecinilor nostri de la sud de Dunare sau a altor state din zona care nu au aderat. "Nu ne putem compara cu Ucraina sau Republica Moldova, ale caror sunt mai putin dezvoltate.

Din pacate, nicio comparatie cu Polonia, Cehia sau Ungaria nu este posibila, pentru ca, de aceasta data, noi suntem in inferioritate", spune economistul Lucian Anghel. In Cehia, de exemplu, dobanzile la euro nu sunt cu foarte mult mai mici decat cele practicate pe piata romaneasca.

In schimb, pentru un plasament in moneda americana acestea pleaca de 1,6-1,7%. Iar cifrele raman mici, chiar si in cazul unor depuneri de valoare mare, pe termen lung. In schimb, peste Prut, o banca plateste chiar si 9% pentru un depozit in dolari la 18 luni si chiar si 8,5% pentru o scadenta de un an.

Plasamentele pe termen scurt aduc castiguri reduse

Desi corespund starii de fapt a economiei nationale, exista cativa factori care preseaza in directia mentinerii dobanzilor la un nivel scazut. "Vinovata" este inclusiv perioada de constituire a depozitelor.

Specialistii spun ca, in conditiile in care, in Romania, cea mai mare parte a resurselor sunt atrase de la clienti pe termen scurt (3-6 luni), dobanzile nu pot fi foarte mari. In cazul Ucrainei, dobanzile depasesc 7%, doar in cazul in care plasamentul este de aproximativ 2000, iar maturitatea acestuia - de cel putin 12 luni.

Un alt factor semnalat de analisti este costul ridicat cu . Cat timp bancile sunt obligate sa constituie o de 40%, mult peste nivelurile din Uniunea Europeana, tentatia de a oferi dobanzi mai bune scade.

"Cu cat resursa atrasa este mai mare, cu atat creste si costul bancii. La noi, rezerva minima este de 40%, pe cand in zona euro, de doar 2%. Iar nivelul este scazut si in restul statelor europene", explica Lucian Anghel, economist-sef la BCR.

La noi, dobanzile la euro pleaca de la 3% (un plasament de o luna) si ajung pana la 3,5%/an (un plasament de 12 luni). In schimb, o banca din Ucraina plateste chiar si 7,9% pentru un depozit constituit pe o perioada de un an. Unele institutii bancare ucrainene platesc dobanzi fabuloase de peste 7% chiar si pentru un depozit in moneda americana, pe cand la noi procentul practicat este de trei ori mai mic.

Bancile vor plati mai mult pentru a depozita banii

Pentru urmatoarea perioada, este de asteptat ca dobanzile la depozitele in valuta sa creasca. Explicatia trebuie cautata in faptul ca institutiile bancare privesc depozitele atrase drept o sursa importanta de creditare ulterioara, mai ales ca finantarea pe pietele interne devine tot mai scumpa.

Sa nu ne bucuram insa prea repede, pentru ca, odata ce o banca ofera mai mult pentru o resursa pe care vrea sa o atraga, va percepe un cost mai mare celui care vrea sa o obtina prin imprumut.

Si depozitele sunt afectate de cursul de schimb

La fel cum pentru credite apare problema riscului valutar, in masura sa scumpeasca ratele la credit atunci cand leul slabeste in raport cu principalele monede straine, si depozitele se confrunta cu o problema similara.

Singura diferenta este ca problema se pune invers. Atunci cand euro sau dolarul se apreciaza, deci leul pierde, interesul clientilor pentru depozitele in straine creste. Iar atunci cand leul se intareste, atractivitatea plasamentelor in valuta scade.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro
  •   2008-04-03
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii