Financiar

#dobanda #credit #lei

Dobanzile la creditele in lei incep sa creasca

Desi clameaza ca trebuie relansata economia, bancherii dau inapoi cand e sa ieftineasca banii. Tocmai cand economia are mai multa nevoie ca oricand de semnale de incurajare, dobanzile la creditele in lei nu numai ca nu scad, ba chiar au inceput sa creasca, potrivit Mediafax.

Fata de inceputul lunii mai, dobanzile ROBOR la trei si sase luni folosite ca referinta la creditarea in lei au urcat in cursul lui iunie cu peste un punct procentual, instalandu-se la 7 -7,5% pe an si ramanand acolo si in prima jumatate din iulie, cand multe banci actualizeaza costul creditelor legate de indicii pietei monetare, scrie Ziarul Financiar in editia de marti.

Oricum, unele banci actualizeaza referintele doar semestrial, BCR, cea mai mare institutie de credit dupa active, folosind in iunie indicele ROBOR la 3 luni de 10,65% publicat de BNR pentru 31 decembrie 2009.

Altele au operat deja in luna iunie cresteri de dobada la creditele in lei.

Dupa doi ani in care se discuta fara rezultat despre relansarea creditarii, singurii care mai preseaza in aceasta directie sunt antreprenorii romani, care si depind cel mai mult de finantarile de la banci.

"La ora actuala bancile nu vand credite si din aceasta cauza au si redus personalul. Sunt sume imense de bani in banci care ar trebui sa fie folosite pentru impulsionarea consumului, mai ales pentru firmele mici sau pentru start-up-uri.

Cea mai mare problema este la creditele in lei, unde dobanzile sunt foarte ridicate, in timp ce la cele in euro evolutia cursului este un pericol", spune Marcel Barbut, proprietarul producatorului de materiale de constructii AdePlast.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a renuntat sa le mai ceara bancherilor sa coboare dobanzile mai aproape de rata-cheie la lei care a ramas totusi la 6,25%. Mai mult, BNR se gandeste sa le permita bancilor mari sa-si reduca expunerile pe Romania, admitand ca acestea nu ar avea in ce sa mai plaseze banii.

Bancile au abandonat chiar si promotiile prin care in aprilie-mai incepusera sa testeze interesul clientilor persoane fizice pentru noi credite. Doar Ministerul Finantelor mai incearca sa se opuna tendintei de crestere a dobanzilor la imprumuturile pentru stat si nu ia bani la mai mult de 7% pe an, desi spatiul de manevra se ingusteaza.

Omul de afaceri Dan Sucu, proprietarul grupului de firme Mobexpert, acuza bancile straine care domina piata ca blocheaza artificial creditarea persoanelor fizice si in acest fel lovesc consumul, afacerile si duc economia in jos, in loc sa o sustina.

In timp ce consumul continua sa scada, creditele in lei cu dobanzi legate de indicele de referinta ROBOR sunt pe punctul de a se scumpi din nou, odata ce ratele la trei si sase luni folosite atat pentru credite de consum, cat si pentru ipotecare, au urcat la 7-7,5% pe an.

Dupa cateva tentative timide in lunile aprilie - mai, bancile au renuntat la promotiile de dobanda care incercau sa faca tentanta creditarea in lei cu dobanzi de sub 10% pe an.

Pesimismul generat de reducerea salariilor cu 25% in sectorul bugetar si de majorarea TVA la 24% ii face pe bancheri sa se gandeasca acum doar la salvarea creditelor in sold prin rescadentari, abandonand aproape orice actiune comerciala prin care sa mai stimuleze cererea de bani.

Nici macar programul de credite ipotecare "Prima casa" nu mai starneste vreo urma de entuziasm.

"Am derulat in primavara mai multe campanii de promovare prin media pentru creditele ipotecare si pentru small Busines banking (finantari pentru firmele mici si persoane fizice autorizate, n. red.), insa cererea a fost foarte slaba. Pe corporate apar din cand in cand tranzactii mari, care pot ridica bilantul, pe credite ipotecare exista o oarecare activitate, mult mai slaba totusi decat inainte de criza, insa in rest totul se rezuma la prelungirea facilitatilor existente?, spune Mihai Bogza, seful Bancpost, una dintre bancile de top zece, controlata de grupul financiar elen EFG Eurobank.

De cealalta parte a pietei persista perceptia ca bancherii nu fac suficiente eforturi pentru reducerea costului creditelor astfel incat sa poata fi contractate imprumuturi noi in conditiile prelungirii recesiunii.

"In momentul de fata, vrem sau nu sa recunoastem, principala problema este blocajul creditarii la nivelul persoanelor fizice, blocaj pe care eu il vad in cea mai mare parte artificial (face referire la dobanzile mari - n. red.). Din pacate, in domeniul bancar deciziile strategice nu se mai iau in Bucuresti. Cred ca managementul local al bancilor nu este capabil cu adevarat sa-si expuna parerile catre decidentii de la Viena sau Paris, astfel ca totul este blocat", sustine Dan Sucu, proprietarul Mobexpert.

Pe de alta parte, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, se plange ca firmele romanesti nu vin sa solicite nici acces la schemele de ajutor de stat, nici garantii oferite de stat pentru credite bancare, in principal prin Eximbank, visand in schimb la reduceri de impozite.

"Nu imi este clar de ce, dar romanii nu vin la facilitatile de ajutor de stat, asa ca vin strainii, cum au fost recent americanii de la Lufkin. Am alocat cateva miliarde de euro pentru garantii de credite date prin Eximbank, dar lucrurile merg foarte greu.

In general, vad o atitudine ingrijoratorare de resemnare la antreprenorii romani si o pendulare intre cereri de reducere a taxelor si asteptari ca statul sa sustina cu bani de la buget diverse companii. Numai ca statul nu-si poate asuma nici cresterea deficitului bugetar dincolo de orice limita, nici riscul mentinerii in viata a tuturor companiilor", spune Vladescu.

Perceptiile de pe piata privind interesul scazut al bancherilor pentru stimularea cererii de credite nu vin din senin. Pe de o parte, mai multe banci sustin de luni de zile ca au bani de dat credite, dar nu au clienti. In primavara, unii jucatori mai curajosi au lansat dobanzi promotionale atat la creditele de consum, cat si la ipotecare. Acum au inghetat sau dobanzile au urcat chiar si la promotii.

Daca in martie BRD, a doua mare banca de pe piata, reusea sa atraga atentia trecatorilor cu afisele din vitrine care anuntau oferta de credit de nevoi personale in lei cu Dobanda nominala fixa de 7% pe an, acum promotia s-a incheiat, iar pretul este de 8% pe an pentru finantarile pe cel mult patru ani si ajunge la 12% pentru cele pe perioade de la 85 la 120 de luni (10 ani).

UniCredit Consumer Financing, motorul de vanzari de credite de retail al UniCredit Tiriac Bank, a majorat cu aproape un punct dobanda la Creditul de consum in lei standard, pana la 20,9% pe an, respectiv pana la 22,4% la creditul expres. Nici chiar creditele in euro nu sunt ferite de scumpiri, mai ales ca rata de referinta EURIBOR la sase luni a urcat la peste 1%.

De pilda, turcii de la GE Garanti Bank au majorat dobanda la creditele de nevoi personale fara garantii acordate in euro de la 9,09% la 11,1% pe an, prin cresterea marjei aplicate peste indicele de referinta stabilit la 0,96%.

"Discutia despre relansarea creditarii a devenit o marota. Asa cum arata si datele statistice, creditarea nu s-a oprit, ba chiar in primul semestru avem probabil o crestere de circa 5%, in timp ce economia a fost tot in scadere.

Sigur ca nu putem compara cu cresterile de 40% din trecut, sigur ca nu este volumul necesar de finantare, insa aceasta discutie nu poate fi limitata la nivelul politicii bancilor", comenteaza Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.

El spune ca atat timp cat asteptarile inflationiste sunt in crestere, este evident ca dobanzile la lei vor urca, chiar daca dobanda-cheie a BNR a ramas la 6,25%/an.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea