Financiar

#productivitate #salariu #scadere #inflatie #bnr

Diminuarea productivitatii muncii scade salariile

Majorarea salariilor peste sporul de a muncii nu este sustenabila si nu duce la un nivel de trai mai ridicat, ci dimpotriva la unul mai scazut, a declarat presedintele Institutului National de Statistica (INS), .

Productivitatea muncii in industrie a scazut in prima luna a acestui an cu 8,6% fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce castigul salarial mediu brut din industrie a scazut la 1.615 lei, cu 12%, in aceeasi perioada fata de decembrie 2008.

Presedintele INS a explicat ca raportul dintre productivitate si salarii este foarte important, reprezentand o "corelatie fundamentala intr-o economie eficienta, competitiva. "Corelatia in dinamica este directa. Arata daca se produce mai mult sau mai putin decat se consuma", a spus Voineagu, citeaza ZF.

Pe de alta parte, salariile ar putea sa fie majorate in acest an doar cu inflatia iar cresterea reala va tinde astfel spre zero.

Castigul salarial mediu nominal brut pe intreaga economie, in luna ianuarie 2009, a scazut cu 9,1%, la la 1.839 de lei fata de luna precedenta. Astfel, castigul salarial brut mediu lunar a crescut anul trecut cu 23,57%, de la 1.637 de lei in ianuarie la 2.023 in decembrie, in timp ce castigul salarial mediu net a fost de 1.489 de lei.

Productivitatea muncii, calculata ca raport intre PIB si populatia ocupata, a fost in 2008 de 53.789,4 iar in 2007 a fost de 44.130, in preturi curente. O crestere a salariilor care devanseaza castigurile de productivitate este doar "iluzorie, intrucat alimenteaza presiuni inflationiste", pe fondul cresterii salariilor cu 20-25% in ultimii doi ani, au declarat oficialii BNR.

Totodata, castigul salarial net mediu lunar s-a majorat anul trecut cu 24%, la 1.489 e lei la finele lui 2008. Evolutia din ianuarie a productivitatii muncii in industrie a fost determinata in special de scaderea din industria prelucratoare , unde productivitatea muncii a scazut in ianuarie cu 11,6% fata de prima luna din 2008, arata datele INS.

In schimb, in industria extractiva productivitatea a urcat cu 7,1%, iar pe componenta de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, in ianuarie 2009, a fost inregistrata o usoara crestere, de 0,1%...

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

  •   2009-03-20
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Cum iti gasesti un job pe timp de criza?

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Vehiculele electrice vor reduce poluarea cu peste 20%

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.