Financiar

#deficit bugetar #pib #ue #eurostat #datorie publica #crestere cheltuieli

Deficitul bugetar al UE a atins in al doilea trimestru 1% din PIB

Deficitul bugetar al Uniunii Europene (UE) a fost in al doilea trimestru din acest an de 1% din produsul intern brut ( PIB ) dupa un avans de 3,5% al cheltuielilor.

Astfel, in trimestrul II din acest an, cheltuielile au crescut cu 3,5% fata de aprilie - iunie 2007, pana la 1.417 miliarde euro, reprezentand 45,1% din PIB. Veniturile bugetului UE au avansat intr-un ritm mai lent, de 1,1% fata de intervalul similar al anului trecut, pana la 1.403 miliarde euro, reprezentand 44,7% din PIB, informeaza NewsIn.

Comparativ cu primul trimestru al acestui an, deficitul bugetar a accelerat usor in perioada aprilie-iunie 2008. In medie, contributiile sociale aduc 31% din totalul veniturilor bugetare , urmate de taxele pentru productie si import (30%) si de impozitele pe venit si profit (29,4%), restul provenind din alte surse, potrivit datelor prezentate de Eurostat.

Cheltuielile cu asigurarile sociale reprezinta, in medie, 40,2% din totalul cheltuielilor UE, urmate de alte cheltuieli bugetare, dobanzi, compensatii acordate angajatilor si formarea de capital brut. Biroul european de statistica a mai evidentiat ca deficitul bugetar al UE a inregistrat o tendinta de decelerare in ultimii patru ani , de la aproape 3,5% din PIB in trimestrul al doilea din 2004 la 1% din PIB in acelasi interval din 2008, evolutie reflectata prin cresterea usoara a activelor financiare si prin scaderea semnificativa a intrarilor nete pe partea de pasive.

In zona euro, veniturile bugetare s-au ridicat la 45,5% din PIB, in timp ce cheltuielile au fost de 46% din PIB. La sfarsitul celui de-al doilea trimestru din 2008, stocurile de active financiare ale UE ajunsesera la 3.480 miliarde euro, in timp ce obligatiile comunitatii europene urcasera la 7.910 miliarde euro.

  •   2008-11-24
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Care sunt pasii pentru infiintarea firmei tale

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii