Financiar

Datoria externa, o treime din PIB

Contul curent al Romaniei si-a accentuat deficitul cu 10%, iar datoria externa a ajuns, in primele trei luni, la aproape 40 de miliarde de euro.

Datele sintetice comunicate, ieri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata, pe de-o parte, ca datoria externa a tarii pe termen mediu si lung a crescut in primul trimestru al acestui an cu 4,2% fata de finalul anului trecut pana la 39,95 miliarde de euro.

Imprumuturile statului, cu 3% mai mari

Pe de alta parte, deficitul de cont curent (decalajul dintre cheltuieli si venituri) a sporit, in primele trei luni din acest an cu 10,9% fata de acelasi interval din 2007. Ritmul cresterii decalajului este dublu fata de cel din februarie, ca urmare a adancirii cu 9,9% a deficitului comercial ( importuri / exporturi ) si cu 10,8% a celui de pe partea veniturilor.

Datoria externa negarantata public insuma 25,9 miliarde de euro la 31 martie 2008, fiind mai mare cu 4,86% fata de sfarsitul anului trecut. Cea mai mare parte a acesteia provenea anul trecut din contributia sectorului privat, dar banca centrala nu mai publica, de la inceputul lui 2008, date detaliate la acest capitol.

In acelasi timp, datoria publica directa (angajata de stat), care scazuse anul trecut, a sporit cu 3% in intervalul ianuarie-martie, de la 7,299 miliarde de euro la 7,519 miliarde de euro.

Gradul de acoperire a rezervei oficiale de valute si aur a Romaniei a scazut la 5,8 luni de import la 31 martie 2008 de la 6 luni de import la finalul anului trecut.

Se intetesc transferurile curente

Potrivit BNR, intrarile de bani in Romania din transferuri curente, care includ in special banii trimisi in tara de romanii din strainatate , au insumat 2,196 miliarde de euro in intervalul ianuarie-martie 2008, in crestere cu aproape 38,4% fata de primele trei luni din 2007.

In acelasi timp, iesirile au crescut cu 50%, pana la 761 milioane de euro, astfel incat excedentul transferurilor curente - care intra in calculul balantei externe de plati - a urcat cu o treime, de la 1,079 miliarde de euro pana la 1,435 miliarde de euro.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro
  •   2008-05-16
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: O cariera de succes la varsta de 5 ani

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii