Financiar

#apdrp #pndr #fondrui europene #garantie #agricultura #curs schimb

Cursul valutar ingreuneaza accesarea banilor pentru Dezvoltare Rurala

Deprecierea leului in raport cu euro, precum si obtinerea dificila a garantiilor bancare sunt piedici tot mai mari pentru accesarea fondurilor europene disponibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala ( ). In plus, putinii beneficiari care reusesc sa suplineasca diferenta de se gandesc serios daca mai merita sa depuna proiecte pentru accesarea fondurilor europene, a declarat directorul general al , Mihai Vadan.

"Cresterea cursului euro fata de anul trecut a facut ca sumele acordate investitorilor pe contracte in lei semnate in 2008 sa fie mai mici raportate in euro. Sunt probleme pentru cei care implementeaza proiectele, mai ales pentru cei care cumpara utilaje din exterior si care sunt platite in euro", a declarat directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit ( APDRP ), Mihai Vadan, citat de Mediafax.

Desi beneficiarii reusesc sa suplineasca diferenta de curs , exista investitori care se gandesc serios daca vor mai depune proiecte pentru accesarea fondurilor.

Garantii... garantate

Pe de alta parte, nici obtinerea scrisorilor de , pentru accesarea avansurilor din fondurile contractate, nu este o procedura deloc usoara. Potrivit lui Mihai Vadan, pentru ca solicitantul sa poata contracta avansul din banii europeni, este nevoie de o garantie de 110% din partea bancii, iar investitorul trebuie sa prezinte la randul lui alte garantii pentru institutia financiara.

"Pentru a primi avansurile, e nevoie de o garantie de 110% care poate fi data de catre o banca. Banca cere, la randul ei, garantii pentru a emite o . Unii au cu ce sa garanteze. Altii nu au si atunci pot sa apeleze la fondul de garantare, ceeea ce, evident, inseamna costuri suplimentare si mai multe drumuri", a explicat Vadan.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

  •   2009-06-01
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Schimba paradigma in cautarea unui job

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.