Financiar

#fmi #bnr #curs de schimb

Cursul leu/euro, in prag de explozie?

Leul ar putea deveni principala victima a situatiei politice actuale. Dupa ce din cauza scandalurilor de pe scena politica romaneasca FMI si-a amanat vizita in Romania, in urma careia ar fi trebuit sa ajunga la Bucuresti a treia transa a imprumutului, BNR ar putea sa fie nevoita sa dea drumul unei sume de bani in piata, lucru care va duce la prabusirea cursului leu-euro.

Sfarsitul acestui an se anunta a fi unul dificil pentru moneda noastra nationala. Acest lucru se va intampla mai ales datorita faptului ca banii de la FMI vor ajunge in tara noastra cel mai probabil cu intarziere, din cauza crizei politice.

Astfel, Banca Nationala va fi cel mai probabil nevoita sa ajute Ministerul de Finante prin injectarea de lichiditate in piata monetara , pentru ca bancile sa aiba lei cu care sa cumpere titlurile de stat emise de minister.

Insa aceasta metoda este riscanta si s-ar putea sa reprezinte un risc pentru leu, pentru ca ar putea lasa bancile fara lei, lucru care s-ar putea traduce printr-o crestere a cursului de schimb. "Este clar ca pentru BNR va fi o sarcina dificila sa lase lichiditatea suficient de mare pentru imprumuturile Finantelor dar si sa tina cursul, daca va fi nevoie. Este posibil insa ca lichiditatea sa nu fie suficienta insa, respectiv sa nu poata fi luati atat de multi bani din piata. Parerea mea este, totusi, ca pentru BNR mentinerea cursului este un obiectiv mai important decat deficitul bugetar", a declarat pentru Gandul Ionut Dumitru , economist-sef Raiffeisen.

Parerile sunt impartite in ce priveste interventia Bancii Nationale in evolutia cursului. Daca presedintele Traian Basescu sustine ca obiectivul BNR este sa mentina un curs optim, care sa incurajeze exporturile fara sa atace prea mult salariile populatiei, oficialii bancii centrale spun ca BNR  va evita interventiile in evolutia pietei monetare.

Pe de alta parte, nu trebuie uitat faptul ca aceasta situatie nu ar fi insa o premiera pentru leu si BNR. Potrivit Gandul, anul trecut, BNR a sacrificat leul pentru ca Finantele sa aiba de unde lua bani pentru acoperirea deficitului bugetar. Pe fondul crizei economice dar si al alegerilor generale din 2008, banca centrala a lasat leul sa se deprecieze pentru a alimenta cu bani Finantele, prin intermediul bancilor comerciale, dupa cum a recunoscut in primavara Mihai Tanasescu , reprezentantul Romaniei la FMI. Cursul a crescut atunci de la circa 3,8 lei/euro pana la peste 4,1 lei pentru un euro in doar cateva luni.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea