Financiar

#criza #economii #pastrat #financiar #strategii

Cum sa iti pastrezi finantele la adapost, pe timp de criza

In aceasta perioada in care finantele tuturor sunt limitate, trebuie sa adoptam strategii pentru a ramane stabili din punct de vedere financiar. Chiar daca acum inca ne mai permitem sa facem "excese financiare", nu se stie niciodata cand ne va lovi criza din plin si nu vom mai reusi sa ne gestionam corect cheltuielile. E timpul sa devenim prevazatori. Analistii CNN au gasit sapte noi reguli pentru a ramane stabili din punct de vedere financiar.


1. Riscul

Pana acum ne bazam pe faptul ca pretul actiunilor sau activelor in scadere isi vor reveni si vom castiga mai mult decat dublu. Prin urmare, riscul de a le cumpara putea fi asumat fara emotii. Acest lucru nu mai este insa neaparat adevarat. Merita asadar sa fim putin mai atenti la investitiile mai riscante, chiar daca ratam o posibila afacere profitabila .

2. Lichiditatile

Majoritatea oamenilor tineau "la saltea " doar bani pentru urgente si nimic mai mult. Astazi insa, realitatea s-a schimbat. Nimeni nu este imun la valul de disponibilizari masive , iar banii de urgente nu vor fi de ajuns pentru a supravietui, in cazul in care ramanem fara un loc de munca.

Specialistii ne sfatuiesc sa avem pastrati cel putin sase salarii, adica destui bani pentru a putea trai timp de jumatate de an, in cazul unei concedieri. Chiar daca aveti diverse active, fie actiuni sau imobile, cu siguranta nu este indicat sa le vindeti in momentele de criza, la preturi mai mici decat cele la care le-ati achizitionat, doar ca sa aveti ce sa mancati. Prin urmare, este de preferat sa aveti bani cash.

3. Capitalul uman

Inainte sa investiti, ganditi-va la cat puteti castiga din salariu. Portofoliul de investitii ar trebui sa fie in concordanta cu stabilitatea locului de munca, abilitatea de a va schimba domeniul de activitate si perioada in care munciti la acelasi angajator. In functie de aceste lucruri, puteti fi mai agresiv, sau, dimpotriva, mai "linistit" cand vine vorba sa faceti noi investitii.

4. Imprumuturile


Pana la inceperea crizei, imprumutul era considerat o metoda simpla si eficienta prin care puteai prospera. Evident, nu mai este cazul. Chiar daca exista motive serioase pentru contractarea unui credit, cum ar fi achizitionarea unei case, trebuie sa fiti constienti de cat va puteti intinde.

Sfatul specialistilor este sa depuneti un avans considerabil, pentru a va asigura ca puteti plati ratele dupa aceea, indiferent de conditiile financiare ce ar putea aparea.

5. Imobiliarele


Nu te vei imbogati de la o casa, asa cum se intampla pana acum aproximativ un an. Chiar in momentele de crestere spectaculoasa a preturilor, cheltuielile facute de-a lungul timpului aproape ca se echivaleaza cu ceea ce ati castigat din vanzarea imobilului respectiv.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea