Financiar

#imobiliare #casa #locuinta

Cum sa incheiati cu succes o tranzactie imobiliara

Achizitia sau vanzarea unui imobil sunt momente foarte importante, pentru ca este vorba, de obicei, de o suma mare de bani, scrie Bloombiz.ro, care citeaza Ziare.com. De aceea trebuie sa stii care sunt pasii care trebuie facuti pentru o tranzactie imobiliara de succes.

Odata ajunsi la notar, dezvoltatorul are obligatia sa prezinte actul de proprietate, procesul verbal de receptie finala a constructiei, copia dupa autorizatia de constructie, certificatul fiscal, planul cadastral si incheierea de , se arata intr-un comunicat de la DMI.

Extrasul de este obtinut de catre notar anterior semnarii, de la Biroul de Carte Funciara . Actul contine informatii despre situatia juridica a imobilului, iar obtinerea lui dureaza o zi la urgenta si doua zile prin procedura normala.

Certificatul fiscal se elibereaza de catre Primarie - directia taxe si impozite, in 48 ore de la depunerea cererii, si este valabil 30 de zile. Aceasta este documentul care atesta faptul ca proprietarul figureaza pe rolul administratiei financiare cu imobilul ce urmeaza a fi vandut, imobil pentru care impozitele sunt achitate la zi, nefiind urmarit pentru eventuale debite sau amenzi de catre stat.

Planul cadastral este intocmit de un proiectant autorizat si este avizat de catre Oficiul de Cadastru, Geodezie si Cartografie, care atribuie si numarul cadastral. Cumparatorul trebuie sa prezinte in fata notarului actul de identitate si, daca este cazul, certificatul de casatorie sau sentinta civila de divort cu mentiunea "definitiva si irevocabila".

Precontractul si suma pentru avans

Pentru ca ambele parti sa se asigure ca prima negociere va fi respectata, in practica, se obisnuieste incheierea unui , intocmit in cel putin doua exemplare, astfel incat fiecare parte primeste un exemplar.

"Pentru a elimina neclaritatile ulterioare, in precontract ar trebui sa se mentioneze pretul convenit initial, descrierea precisa a imobilului ce face obiectul promisiunii de vanzare-cumparare, perioada pe care se incheie precontractul si suma data ca avans.

De asemenea, in cadrul precontractului se va specifica ce se intampla cu avansul dat, in cazul in care nu se va mai semna actul final", a declarat Asher Lax, Sales& Marketing Manager Adama.

In cazul in care un client doreste sa beneficieze de ofertele promotionale ale dezvoltatorilor, se poate semna un precontract sau un contract de rezervare pentru un apartament aflat inca in stadiu de proiect.

Pentru a evita eventualele neplaceri este recomandat ca actele si avizele sa fie verificate cu atentie, preferabil in prezenta unui specialist.

Contractul de vanzare-cumparare incheiat in prezenta notarului trebuie sa prevada datele partilor contractante , detaliile imobilului, pretul si cursul la care se face schimbul, in cazul in care plata se face in valuta, obligatiile partilor, printre care declaratia vanzatorului ca imobilul nu face obiectul nici unui litigiu juridic si faptul ca pretul declarat este cel real.

Taxe notariale de 850 euro la o casa de 60.000 euro

Fie ca urmeaza sa achizitionam un apartament vechi sau unul nou, nu trebuie sa omitem taxele notariale.

De exemplu, pentru un apartament cu o valoare de circa euro , taxele notariale se ridica la 853 euro, in care intra taxa de timbru , inscrierea imobilului in Cartea Funciara, onorariul notarului si TVA-ul aferent.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea