Financiar

Cum procedezi daca nu ai primit inca plicul cu declaratia de venit?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a incheiat acum o saptamana actiunea de trimitere, prin posta, a plicurilor cu declaratia de venit. Cu toate acestea, multi contribuabili nu au primit inca la domiciliu aceste formulare. Ce trebuie facut in astfel de situatii? ANAF explica ca tipizatele pot fi luate de la administratia financiara sau pot fi descarcate de pe site-ul agentiei.

„Recomandam contribuabililor, ca, in cazul in care nu primesc plicul cu formularele de declaratie de venit , sa se adreseze administratiei fiscale in a carei raza teritoriala isi au domiciliul pentru a primi formularele de declaratie, asigurate de asemenea in mod gratuit", precizeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala .

Formularele ce se regasesc in plicurile trimise de catre ANAF pot fi insa descarcate si de pe site-ul institutiei, la adresa anaf.mfinante.ro, sectiunea "Asistenta contribuabili" - "Toate formularele cu explicatii" (Declaratie privind veniturile realizate, Formularul 200 ). Plicurile speciale trimise de Fisc contin, in afara formularelor 200 "Declaratie privind veniturile realizate", si un ghid de completare a formularelor, o scrisoare adresata contribuabilului si plicul destinat trimiterii declaratiei de venit organului fiscal.

Pentru plicul special nu se achita taxele postale

"Recomandam contribuabililor ca pentru transmiterea prin posta a formularului declaratiei de venit sa utilizeze plicul primit cu indicatia „CR", acesta fiind un plic special pentru care nu trebuie sa achite taxele postale", precizeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

In cazul in care persoanele in cauza vor utiliza un alt plic, in afara celui primit de la Fisc, taxele postale vor fi suportate de catre contribuabili. "Mentionam, de asemenea, ca serviciile postale pentru trimiterea plicului cu declaratia de venit sunt gratuite numai daca trimiterea se face in zilele de luni pana vineri, Posta Romana aplicand taxe postale suplimentare in zilele de sambata, duminica si in sarbatorile legale", mai explica Agentia.

Dupa completarea formularelor de declaratie de venit, unul dintre exemplare este introdus in plicul primit, iar celalalt se pastreaza de catre contribuabil. "Plicul cu formularul declaratiei completat se depune la oficiul postal cel mai apropiat, de unde se primeste o recipisa , ca dovada a respectarii obligatiei de declarare a veniturilor", mai precizeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Cine trebuie sa completeze declaratia privind veniturile?

Potrivit ANAF, nu toti contribuabilii au insa obligatia de a depune la Fisc declaratia privind veniturile realizate, respectiv Formularul 200, pana la termenul-limita de 15 mai 2008. "Precizam ca persoanele fizice care in anul 2007 au realizat numai venituri din salarii sau asimilate salariilor nu au obligatia declararii acestor venituri", explica ANAF, precizand totodata ca nici persoanele care au obtinut in 2007 venituri doar din pensii nu au obligatia depunerii acestei declaratii.

Trebuie asadar subliniat ca au aceasta obligatie doar acele persoane fizice care au obtinut anul trecut venituri din: activitati independente (activitati comerciale, profesiuni libere, drepturi de proprietate intelectuala), din cedarea folosintei bunurilor (inchirieri, arenda), din activitati agricole (de felul cultivarii florilor, a legumelor in sere, a pepinierelor etc.), din operatiuni cu valuta la termen si din transferul titlurilor de valoare (actiuni). In afara formularului declaratiei de venit completat, contribuabilul trebuie sa anexeze totodata si adeverintele care atesta realizarea veniturilor declarate.

Veniturile obtinute in strainatate se declara tot pana la 15 mai

Tot pana la data-limita de 15 mai trebuie sa-si declare veniturile si acei contribuabili care au obtinut in decursul anului trecut anumite sume de bani in strainatate. Declaratia privind veniturile din strainatate, Formularul 201, se completeaza de catre persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania care au realizat in 2007 venituri din strainatate, respectiv din activitati comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor, dividende, dobanzi, premii si jocuri de noroc, castiguri din transferul titlurilor de valoare, pensii si altele. "Se depune cate o declaratie pentru fiecare tara si pentru fiecare categorie de venit.

Declaratia se depune si de catre cei care indeplinesc conditiile de rezidenta timp de 3 ani, conform art. 7 Cod Fiscal. Se completeaza de mana, in doua exemplare, din care unul ramane la contribuabil. Declaratia se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata", se explica pe site-ul ANAF, precizandu-se, totodata, ca veniturile din salariile obtinute in strainatate nu se declara.

Unde gasim informatii suplimentare

Inainte de completarea efec­tiva a formularului decla­ratiei de venit, contribuabilii trebuie sa consulte ghidul primit in plicul de la Fisc. Daca nu l-au primit la domiciliu, pot gasi informatiile suplimentare necesare completarii declaratiei la adresa web a institutiei. Instructiunile de completare sunt anexate astfel Formularului 200.

Daca si dupa consultarea acestora mai exista nelamuriri privind modul de completare a formularelor de declaratie, contribuabilii pot solicita informatii suplimentare, prin telefon sau direct, de la administratia fiscala in a carei raza teritoriala isi au domiciliul.

O alta varianta de a obtine informatii suplimentare este Centrul de Asistenta a Contribuabililor, la numarul de telefon 0314.039.160.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea