Financiar

#banci #dobanzi #credite

Croitoru (BNR): Bancile nu scad dobanzile pentru ca nu mai au cerere

Bancile nu scad mai repede dobanzile la credite pentru ca cererea s-a redus mult si exista "ceva ineficienta " in sistemul bancar , care nu s-a ajustat la noile conditii, a declarat Lucian Croitoru , consilier al guvernatorului BNR. El a adaugat ca nu vede totusi necesare disponibilizari in acest sector.

"Dobanzile la credite scad mult mai incet decat la depozite. Bancile nu le scad pentru ca nu mai au cerere (...) Nu putem nega ca exista ceva ineficienta acolo. Cererea a scazut, dar nu ati vazut disponibilizari de personal in sistemul bancar, si nici nu trebuie", a afirmat Croitoru , la emisiunea "Dupa 20 de ani" a postului Pro TV.

El a aratat ca in aceste conditii bancile trebuie sa-si acopere un anumit nivel de cheltuieli, sugerand ca sistemul nu trebuie sa faca disponibilizari pentru a putea fi pregatit de reluarea creditarii, iar astfel este obligat sa-si acopere costurile temporar din dobanzi mai inalte la credite.

Oficialul BNR nu crede ca bancile franeaza reluarea cresterii economice, aratand ca in orice criza mai intai s-a revenit economia si cu o intarziere de 2-3 trimestre a fost reluata si creditarea.

El a opinat ca Romania are o baza buna, avand in vedere ca 65-67% din creditele pentru companii sunt destinate IMM-urilor, dar cele care se finanteaza prin banci reprezinta doar 25% din totalul IMM-urilor.

"Totusi, 75% din IMM-uri se finanteaza din resurse proprii, si acestea vor sustine reluarea cresterii economice", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

  •   2010-04-19
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila:  Condu-ti tu cariera, nu lasa cariera sa te conduca!

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii