Financiar

#romania criza economica #romania proteste greve #criza europa est

Criza va aduce lupte de strada si greve in Romania

Cresterea inflatiei, disponibilizarile masive si criza gazelor se vor resimti puternic in tarile din Europa de Est, in special in Romania, Bulgaria si Tarile Baltice, unde tennsiunile economice, sociale si politice ale ultimelor luni vor duce la greve si lupte de strada.

Potrivit expertilor citati de The Guardian, Europa de Est se indreapta catre o violenta "primavara a nemultumirilor", generata de criza economica globala: greve violente care vor recidva in lupte de strada.

Lovite din ce in ce mai rau de criza financiara, Romania, Bulgaria si Tarile Baltice trebuie sa faca fata si unei destabilizari politice adanci, unui conflict social si unor tensiuni rasiale ce vor prinde din ce in ce mai mult contur. Efectele stoparii livrarilor de gaz catre Europa nu s-au lasat asteptate in Lituania, unde protestatarii au aruncat cu pietre in politisti in fata Parlamentului, la Vilnius, in semn de protest fata de regimul de asuteritate impus, fata de cresterea taxelor si a taierii unor beneficii.

In Bulgaria, la Sofia, 150 de oameni au fost arestati, dintre care cel putin 30 au fost raniti in urma unor lupte stradale violente. Mai mult de 100 de oameni au fost retinuti sin Letonia in timpul violentelor dintre protestatari si fortele de ordine de la Riga. Cele mai recente estimari arata ca economia unor tari est-europene, dupa ce au inregistrar o crestere economica dubla in ultimii zece ani, nu va depasi 5% in acest an cu o culme a inflatiei de 13%. Analistii se tem ca Romania, care a intrat in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 odata cu Bulgaria, va fi urmatoarul stat care se va confrunta cu tensiuni din ce in ce mai violente in randul populatiei.

"In cateva luni, oamenii vor iesi in strada, asta e sigur", a declarat jurnalistul Luca Niculescu . In fiecare zi auzim de inca o fabrica inchisa sau care isi muta productia in strainatate. Avem un guvern nou , care nu s-a dovedit prea eficient. Ne obisnuisem cu rate de crestere mari. Este un cocteil exploziv", a explicat el. Printre marile companii din Romania care ameninta cu disponibilizari masive este si producatorul low-cost Dacia, unde 40.000 de angajati ar putea intra in somaj tehnic daca vanzarile nu vor fi recuperate. In ciuda estimarilor, purtatorul de cuvant al Renault, care detine Dacia, spune ca o asemenea reducere a angajatilor ar fi posibila doar intr-un "scenariu catastrofic".

Pe de alta parte, uzinele Dacia au fost oprite in Romania pentru mai mult de doua luni. Marius Oprea, consilier al fostului guvern, spune ca actuala criza economica va insemna "probleme serioase pentru clasa de mijloc". "Va exista o scadere a veniturilor din impozite care va conduce la probleme mari pentru bugetul de stat. Numarul de angajati ai statului va fi de asemenea redus, iar salariile lor vor valora din ce in ce mai putin".

O alta problema in Romania, ca si in restul regiunii, este ca multi proprietari de locuinte din clasa de mijloc au contractat credite ipotecare in euro. Achitarea ratelor a devenit din ce in mai dificila, odata ce moneda locala a inceput sa se devalorizeze. Dr. Jonathan Eyal, specialist in regiune de la Royal United Services, Londra, spune ca tarile est-europene nu sunt pregatite pentru impactul recesiunii mondiale si risca probleme sociale.

"In multe cazuri, este vorba despre economii fragile, cu structuri politice lipsite de elasticitate, cu partide politice care nu sunt foarte bine definite si institutii slabe. Nu sunt pregatite pentru ceea ce le-a lovit. Anul trecut s-au clatinat tarile vest-europene.

Acum, cea care primeste in plin lovitura crizei este periferia mai slaba", a adaugat Eyal.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea