Financiar

#criza #companii #scaderi #rezultate

Criza sapa in buzunarele marilor companii

Criza economica a afectat serios rezultatele unora dintre cele mai importante companii din lume. Astfel, in vreme ce Erste, Siemens si Shell raporteaza scaderi ale profitului, firme ca Sony sau Renault au trecut deja pe pierdere. Nici in Romania lucrurile nu sunt foarte roz: atat BCR, cat si Orange au raportat scaderi ale profitului si, respectiv, veniturilor.

Sectorul bancar

Provizioanele si scaderea creditelor au dus la diminuarea profitului unor banci

Pentru banci, criza economica a insemnat doua lucruri: scaderea interesului clientilor pentru credite si cresterea riscului creditelor neperformante si a provizioanelor de risc. Banca Comerciala Romana a anuntat ca, in primele sase luni ale lui 2009, a obtinut un profit net 606,8 milioane lei (144,25 milioane euro), cu aproximativ 20% mai mic decat in aceeasi perioada din 2008. Motivele: scaderea creditarii si cresterea provizioanelor de aproape 3 ori.

Potrivit unui comunicat dat publicitatii joi, 30 iulie, scaderea profitului net s-a produs "in principal din cauza cheltuielii mai mari cu provizioanele si a scaderii veniturilor din comisioane generate de reducerea consumului". Astfel, la nivelul Grupului BCR, rata de acoperire cu provizioane si garantii aferente a creditelor neperformante este de 126% la nivelul portofoliului, costurile legate de risc crescand de aproape trei ori comparativ cu primul semestru din 2008, pana la 783,1 milioane lei (186,15 milioane euro), pe fondul cresterii creditelor neperformante.

Reprezentantii BCR estimeaza, potrivit NewsIn, ca, "odata ce conditiile se vor imbunatatii, provizioanele isi vor putea materializa puternicul potential de profit". Acestia spun ca "portofoliul de credite s-a dezvoltat relativ bine, in circumstantele date, iar creditele neperformante au ramas la un nivel acceptabile". Creditele neperformante au fost mai ales ipotecare, au spus cei de la BCR.

Si profitul Erste, "parintele" BCR, a scazut, dupa cum arata rezultatele date publicitatii de banca. Astfel, cel de-al doilea trimestru al acestui an a adus un profit net in scadere cu 19% fata de acelasi interval din 2008. Cu toate acestea, profitul net de 260 milioane euro s-a situat peste asteptarile analistilor.

In primul semestru, scaderea a fost un pic mai accentuata - 22,7%. Principalul motiv este si aici cresterea provizioanelor: "Constituirea de provizioane suplimentare a survenit pe fondul deteriorarii conditiilor macroeconomice si drept urmare a cresterii numarului de cazuri de neindeplinire a obligatiilor financiare, precum si a scaderii bonitatii clientilor", a explicat grupul, intr-un comunicat preluat de NewsIn. Astfel, provizioanele de risc pentru imprumuturi si avansuri au ajuns in primul semestru la 892,1 milioane euro, in crestere cu peste 130% fata de aceeasi perioada din 2008.

IT&C

Sony pierde bani pentru al doilea trimestru la rand, din cauza scaderii cererii

Sony Corp a raportat pierderi de 37,1 miliarde yeni (390 milioane dolari) in trimestrul al doilea, acesta fiind al doilea trimestru la rand in care compania inregistreaza pierderi. Mai mult, vanzarile companiei au fost afectate de aprecierea yenului se de recesiune, aceasta din urma cauzand o scadere puternica a cererii pentru platformele de jocuri video.

Potrivit Bloomberg, citat de NewsIn, analistii mizau pe pierderi duble fata de cele afisate. Moody's a coborat in mai ratingul Sony pentru credite pe termen lung, cu perspectiva negativa, din cauza scaderii preturilor si aprecierii yenului. Astfel, Sony este urmatoarea companie, dupa Toshiba Corp si NEC Corp, al carei rating are de suferit, in contextul crizei.

Orange Romania - venituri mai mici cu peste 15% in primul semestru

Veniturile Orange Romania au scazut in primul semestru din 2009 cu 15,4%, la 531 milioane euro, din cauza deteriorarii mediului economic, a anuntat compania. Prin comparatie, veniturile Orange Romania erau, in primele sase luni ale lui 2008, de 628 milioane euro

Numarul de clienti, in schimb, a crescut cu 2,6% fata de perioada similara a anului trecut, in principal datorita lansarii unor oferte dedicate clientilor PrePay, in special segmentului utilizatorilor tineri, a imbunatatirii ofertelor pentru clientii business si a ofertelor exclusive online, a mai spus compania.

Siemens - profit mai mic cu 21% in al treilea trimestru fiscal

Grupul Siemens a anuntat joi ca profitul sau operational din cadrul diviziilor de energie, sanatate si industrie a scazut cu 21% in al treilea trimestru fiscal, in contextul in care recesiunea mondiala a afectat principalele activitati industriale ale companiei germane, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.

Chiar daca scaderea profitului este sub asteptari, numarul comenzilor noi, care anunta viitoarele, a inregistrat un declin de 28%.

Aceasta a fost prima scadere trimestriala a profitului operational si a veniturilor Siemens, dupa ce, in ultimele doua trimestre, diviziile de energie si sanatate au ajutat compania sa reduca impactul recesiunii.

Auto

Renault - pierderi de 2,71 miliarde euro, in primul semestru

Renault SA, cel de-al doilea constructor auto din Franta, a raportat o pierdere neta de 2,712 miliarde euro pentru prima jumatate a anului, in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut avea un profit de 1,58 miliarde euro.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea