In cazul unei maladii, cand pacientul nu poate fi vindecat complet, mentinerea lui in viata este prioritara pentru medici. Acelasi principiu este aplicat si economiilor din intreaga lume.

Planuri de miliarde si infuzii de capital mentin pe linia de plutire, in convalescenta , banci si companii trezite din profunda coma cauzata de lipsa lichiditatilor.

Dupa aplicarea tratamentelor, in faza incipienta, sunt organizate echipe care sa aduca noi diagnostice, planuri de contracarare a bolii si prognoze ale evolutiei pacientului. Revenind la economie aflam din prognoza economica de iarna, publicata luni de Comisia Europeana (CE), ca situatia nu este prea "roz". Nici pentru noi si nici pentru alte state.

Estimarile CE legate de Romania spun ca economia nu va mai creste ca in 2008 si deficitul de cont curent "va ramane la un nivel ingrijorator".

Concret spus estimarile Comisiei pentru 2009 arata ca tara noastra va avea o crestere economica de 1,75% si un deficit bugetar de 7,5%. Nici pentru 2010 nu am primit vesti bune. Economia va inregistra o crestere de 2,5%.

"Estimarile reflecta cresterea nesustenabila a pensiilor, impactul reducerii contributiilor sociale pe 2008, precum si costurile legate de Pilonul II al pensiilor. Estimam ca majorarile salariale din sectorul privat vor ramane la un nivel ridicat", se arat in prognoza Executivului Uniunii Europene.

La sectorul locurilor de munca se asteapta ca 2009 sa ne aduca o crestere a numarului celor care vor ramane fara locuri de munca. Rata somajului este estimata la 7%.

Cum nu suntem singura tara lovita de criza, mari puteri precum Rusia se confrunta cu perspective macroeconomice destul de pesimiste. Ministrul rus de finante Alexei Kudrin a declarat ca Rusia va avea o crstere economica zero si o inflatie de 13%.

Aceeasi prognoza a Comisiei Europene arata ca Produsul Intern Brut va scadea cu 2% in 2009 si in 2010 va inregistra o crestere de circa 0,5%.

Nici ungurii nu sunt bine vazuti de previziunile Comisiei Europene. Potrivit acestora economia Ungariei va inregistra o scadere a PIB-ului de 1,6% si o rata a somajului ce va urca pana la 9,1%.
  •   2009-01-20
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Cum iti gasesti un job pe timp de criza?

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.