Financiar

#investitie #criza #piata imobiliara

Criza din imobiliare mai dureaza doi ani

Relansarea pietei imobiliare va incepe abia peste doi ani, cu conditia revenirii marilor investitori straini si eliminarii de catre banci a activelor-balast.

Speculatiile imobiliare din ani 2006-2008 au mizat pe o piata in continua crestere, ajutata de permisivitatea bancilor in domeniul creditarii. Criza a lovit cel mai puternic piata imobiliara, cu pierderi de pana la 90% din valoarea unor proprietati.

"Romania depinde de ceea ce se va intampla in urmatoarele trei-sase luni in zona euro. Majoritatea analistilor vad o recesiune in "W", de aceea e putin probabil ca mai devreme de sfarsitul anului 2011 sa vedem semne ale unei oarecare reveniri", a explicat pentru Capital.ro Mike Lloyd, presedintele Quintet Asset Management, fost strateg al proiectului Baneasa.

Preturile raman ridicate in sectorul rezidential pentru moment, in ciuda scaderii semnificative in puterea de cumparare, lucru care ar putea duce la pierderi mari pentru dezvoltatorii care nu reusesc sa vanda in perioada urmatoare.

Activele toxice, care au avut un rol semnificativ in declansarea crizei mondiale, nu lipsesc de pe piata imobiliara din Romania. "Multe active toxice sunt terenuri. Din cauza chiriilor in scadere si a cresterii yield -urilor multe dintre proiectele ce urmau a fi construite nu se mai justifica din punct de vedere financiar. De aceea, multe  vor avea mari probleme in a recupera pierderile", a explicat Blake Horsley, senior broker in cadrul echipei de invest­ment services a consultantului imobiliar Colliers International, pentru Capital.ro.

Expertii nu cred ca maximul atins de piata imobiliara in 2007 va fi atins din nou in urmatorii ani, dar starea pietei se va echilibra pana in 2011.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea