Financiar

#cristian preda #pensii #masuri austeritate

Cristian Preda: Masurile anuntate, insuficiente pentru depasirea crizei

Cristian Preda crede ca ceea ce este relevant din discutia iscata de declaratiile ministrului Muncii este "tema costurilor sociale mari care ar trebui sa fie suportate de bugetari si pensionari, si doar de ei", optiune pe care ar asuma-o Mihai Seitan si pe care europarlamentarul nu si-o insuseste.

"Declarand ca nu e exclus ca in 2011 salariile bugetarilor sa fie diminuate cu 30-50%, ministrul Seitan confirma faptul ca optiunea costurilor sociale semnificative este pe agenda. Agenda gestionarii crizei economice", a scris Preda, pe blogul personal.

El a apreciat ca trebuie gasita o alternativa si ca, pentru a defini o alternativa, este nevoie de compromis politic.

"Deocamdata, partidele parlamentare au ales radicalizarea pozitiilor, inclusiv prin solicitarea unor alegeri inainte de termen. Aceasta radicalizare va putea aduce Status Quo politic, dar si o criza sociala. Sunt convins ca, nu peste mult timp, vom auzi voci care vor explica doct ca o asemenea criza sociala este, de fapt, inevitabila", a opinat el.

Preda a revenit ulterior cu unele precizari legate de opiniile exprimate in legatura cu declaratiile lui Seitan despre diminuarea salariilor bugetarilor cu 30-50%, transmitandu-le cititorilor care i-au reprosat ca l-ar fi citat trunchiat pe acesta ca nu este vina sa ca "ministrul se exprima cu mare dificultate si, de altfel, cu mare intarziere".

"De fapt, ceea ce este relevant din discutia iscata chiar de domnia sa e tema costurilor sociale mari care ar trebui sa fie suportate de bugetari si pensionari, si doar de ei. Domnul Seitan asuma aceasta optiune fara nici o ezitare. E o atitudine pe care nu o pot imbratisa", subliniaza Preda.

Europarlamentarul PDL spune ca are serioase indoieli ca actuala criza a deficitului public va fi depasita prin masurile anuntate.

"Dimpotriva, cred ca situatia va fi si mai grava la toamna", afirma el.

"Pe de alta parte, luand in seama atitudinea partidelor din opozitie, ma tem de o degradare a climatului politic. Spun aceste lucruri pentru ca mi se pare important sa se evite prelungirea crizei economice si a celei politice cu una sociala. Acesta e lucrul esential, si nu viteza sau acuratetea cu care ministrul Seitan insira cifre in public", a mai spus el.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, luni, ca era posibil ca in 2011 salariile bugetarilor sa scada cu 30 - 50% sau chiar mai mult daca actualele masuri nu ar fi fost aplicate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea