Financiar

Cresterea economica, umbrita doar de meteodependenta agriculturii

Principalii factori de incertitudine privind evolutiile din Romania in 2008 sunt dati de conditiile meteorologice, care „pot influenta economia mai mult decat turbulentele internationale", avertizeaza analistii BCR.

Aproape toate ramurile economiei romanesti dau semne bune de crestere pentru anul 2008, in opinia analistilor Bancii Comerciale Romane (BCR), dar conditiile meteo sunt vazute ca factori de incertitudine. Intr-adevar, in anii in care ploua prea mult, ca si in anii secetosi, agricultura are de suferit si trage in jos performantele economice.

De fiecare data cand vine vorba despre evolutiile macroeconomice din Romania, meteodependenta excesiva a agriculturii romanesti este o tema practic imposibil de ocolit. Banca Nationala estima, in februarie, ca putem avea o inflatie sub 6%, cu conditia ca „anul agricol 2008 sa fie unul normal, nu neaparat foarte bun". Acum, analistii BCR vad conditiile meteo ca factor de incertitudine, care pot influenta economia chiar mai mult decat turbulentele de pe pietele financiare internationale.

Substratul acestui mesaj evidentiaza, si aici, gradul inalt de dependenta a agriculturii romanesti fata de conditiile meteo sau, altfel spus, daca vom avea precipitatii suficiente, dar nu extreme, avem toate sansele sa realizam performante.

Poate ca o asemenea situatie era acceptabila in secolele trecute, dar in 2008 este inadmisibil sa astepti ploaia pentru a fi sigur ca ai ce recolta la toamna. Si totusi, se poate: „In Romania, gradul de dependenta a agriculturii fata de conditiile meteo este de 50%, in timp ce in SUA nu trece de 5%, iar in Vestul Europei e de cel mult 10%.

Americanii urmaresc prin satelit evolutia culturilor, iar europenii nu lasa niciun hectar neirigat", ne-a declarat Filon Toderoiu, directorul stiintific al Institutului de Economie Agrara din cadrul Academiei Romane. Expertul a explicat ca „gradul de meteodependenta se vede in recolta obtinuta de fiecare tara in parte, iar diferentele dintre noi si ceilalti sunt apreciabile".

Scenariile optimiste se bazeaza si pe economia rurala

„ Cresterea economica a Romaniei ar putea depasi, intr-un scenariu optimist, nivelul de 7% in acest an, comparativ cu 6% in 2007.

La baza acestei estimari se afla evolutia foarte buna a impozitelor nete pe produse si servicii colectate la bugetul general consolidat de stat, mentinerea unui ritm inalt al constructiilor, o usoara accelerare a industriei si un an agricol cel putin normal.

Trimestrul intai ar putea fi cel mai bun din 2008, din perspectiva cresterii economice", se arata in ultima analiza intitulata „Sinteze macroeconomice", comunicata ieri de BCR.

Analistii Bancii Comerciale Romane preconizeaza un curs mediu de schimb de 3,6 lei/euro in 2008, o crestere cu 6% a productiei industriale si un deficit bugetar de 2,7% din PIB.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea