Financiar

Crestere de numai 5% a PIB in acest an

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare reduce semnificativ estimarile privind evolutia din acest an a economiei romanesti. In contextul inaspririi politicii monetare de catre BNR, specialistii internationali coboara cu 1,5 puncte procentuale "stacheta" cresterii economice.

Potrivit „Financial Times" (FT), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei in 2008 de la 6,5 la 5%. Institutia de credit estimeaza astfel ca economia Romaniei isi va reduce in continuare ritmul de crestere economica, plasat anul trecut la 6%, dupa ce a crescut pana la 7,9% in 2006.

Reducerea estimarilor pentru Romania, Ucraina si Kazahstan – trei state importante pentru investitorii pe pietele in curs de dezvoltare – a fost cauzata, potrivit FT, de dificultatile rezultate in urma inaspririi conditiilor de creditare globale si a inflatiei.

BERD a revizuit totusi in urcare estimarile privind cresterea economica a Europei de Est si a statelor foste sovietice in acest an, de la 5 – 5,5% la circa 6%, motivand ca regiunea a fost surprinzator de rezistenta in fata problemelor economice globale.

Cauza – cresterea costului creditarii

Opinia economistilor BERD este impartasita si de cea a analistilor autohtoni. Liviu Voinea , directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), considera ca, atat timp cat cresterea economica a Romaniei este determinata de consum, iar costul creditarii creste, este normal ca si ritmul de crestere sa incetineasca.

„Este doar o problema de timp pana cand se va observa o incetinire a ritmului de crestere, poate chiar sub 5%", a declarat Voinea pentru "Adevarul". El spune ca, daca aceasta incetinire nu se va observa in 2008, cu siguranta va avea loc anul viitor, "cand chiar ar putea exploda". "Personal, consider ca e previzibil sa avem o incetinire a cresterii economice", a conchis Liviu Voinea.

Deficitul de cont curent va continua sa creasca

Potrivit lui Edmund Phelps, laureat al premiului Nobel pentru economie, si deficitul de cont curent al Romaniei ar putea sa creasca in urmatorii ani, intrucat, spune acesta, capitalul retras din economia SUA, tara care atrage tot mai putine investitii, se va regasi in alte parti ale lumii.

Economistul nu ofera insa estimari referitoare la nivelul la care ar putea ajunge deficitul de cont curent al Romaniei. Acesta va ajunge in acest an, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza, la 13,6% din PIB. Laureatul premiului Nobel considera ca dinamismul este conceptul-cheie cu care trebuie sa opereze economiile emergente din Europa de Est.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea