Financiar

Creditul in lei se va scumpi si mai mult

Dobanda de politica monetara a fost majorata ieri de BNR de la 9% la 9,5%. Dobanzile la depozitele si creditele in lei vor urma trendul acesteia. Unul dintre efecte: romanii ar putea prefera si mai mult imprumuturile in valuta, deoarece acestea au dobanzi mai mici.

Dobanda de politica monetara a fost majorata ieri de la 9% la 9,5%. Dobanzile la depozitele si creditele in lei vor urma trendul acesteia. Unii analisti au anticipat miscarea bancii centrale. La fel si unele banci. Chiar ieri, Bancpost a anuntat decizia de a mari dobanzile la depozitele in lei. Potrivit presedintelui executiv al bancii, Mihail Bogza, decizia era luata inainte ca BNR sa anunte ca a decis marirea dobanzii, banca anticipand aceasta miscare.

Leul, si mai putin atractiv

Cei care se imprumuta vor prefera si mai mult imprumuturile in valuta. „Ultima decizie de politica monetara favorizeaza o astfel de miscare. Decizia ar putea avantaja creditarea in valuta in pofida creditarii in moneda nationala“, afirma economistul -sef al BRD, Florian Libocor. O opinie similara o are si seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank , Ionut Dumitru . „Exista riscul sa mearga si mai mult pe valuta“, spune el referindu-se la cei care iau credite. El explica faptul ca dobanzile la valuta au crescut mai lent decat cele percepute la moneda nationala, iar ultimele statistici disponibile arata o accelerare a creditului in valuta.

Continuarea in Evenimentul Zilei 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea