Financiar

#credite neperformante #imprumuturi #banci

Creditele neperformante vor ajunge in punctul maxim anul acesta

Creditele neperformante din Europa Centrala si de Est vor atinge punctul maxim in acest an, insa sistemele bancare ale tarilor din regiune ar trebui sa poata absorbi acest varf, estimeaza Fondul Monetar International .

In pofida capitalizarii suficiente a bancilor pentru a face fata volumului de credite neperformante asteptate pentru 2010, statele din Europa Centrala si de Est sunt foarte vulnerabile la inrautatirea situatiei economice.

O noua accelerare a imprumuturilor neperformante, in cazul unui scenariu economic pesimist, ar slabi bancile si ar reduce capacitatea acestora de a absorbi pierderile, se arata in Raportul Perspective Economice Globale 2010, Capitolul I, al FMI.

Creditele neperformante au crescut substantial in Europa Centrala si de Est de la debutul crizei financiare, si, potrivit experientelor anterioare, vor ramane la un nivel ridicat pentru mai multi ani dupa incheierea crizei.

In regiune, rata de acoperire a imprumuturilor neperformante prin provizioane a scazut la 65%, de la circa 90% inainte de debutul crizei, se arata in raport.

Simularile efectuate in regiunea Europei Centrale si de Est incepand din 2008 indica avansul creditelor neperformante, potrivit asteptarilor bazate pe experiente anterioare pe pietele emergente.

Astfel, cea mai mare parte a cresterii acestor credite a avut loc in 2009, urmand ca dupa punctul maxim din 2010 imbunatatirea sa fie treptata anul urmator pentru majoritatea tarilor din regiune, chiar daca evolutia economica respecta estimarile Fondului.

FMI se asteapta ca activele bancilor sa fi revizuite, din cauza crizei economice, in scadere cu 2.300 miliarde dolari, sub estimarea anterioara de 2.800 miliarde dolari, ca urmare a imbunatatirii situatiei economiei mondiale.

Pentru bancile din zona euro , imbunatatirea situatiei economice si a perspectivelor privind somajul a determinat Fondul sa modifice in scadere estimarea privind reevaluarea in scadere a activelor si provizioanele la 442 miliarde de dolari, de la 480 de miliarde de dolari in raportul anterior.

Pentru SUA, institutia financiara a modificat datele la 588 miliarde de dolari, de la 654 miliarde de dolari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea