Financiar

#credite #agricultori #stat #garantare

Creditele agricultorilor vor fi garantate de stat

Guvernul Romaniei a luat decizia de a implementa un program gen "Prima Casa" si pentru agricultura, a anuntat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, dupa o discutie cu ministrul agriculturii, Ilie Sarbu. El a spus ca Executivul intentioneaza sa modifice o ordonanta de urgenta, care va permite agricultorillor sa garanteze creditele cu certificate de depozit . Astfel, un producator poate depune o parte din recolta sa intr-un depozit, iar, in baza acestei depuneri , depozitul ii da un certificat, care este garantat de Fondul de Garantare, a explicat Pogea.

"Vrem sa dam drumul la un produs similar cu cel legat de Prima Casa, respectiv emiterea certificatelor de depozit. Atfel, un producator care are o anumita productie de grau o depune intr-un depozit care este licentiat, autorizat de catre Ministerul Agriculturii . Depune o anumita cantitate de grau, in baza acestei depuneri depozitul ii da un Certificat de depozit care este garantat de Fondul de garantare, iar taranul roman sau fermierul, cu acest certificat de depozit, se duce la banca, iar banca ii da banii necesari", a explicat ministrul de Finante.

Pogea a mentionat ca Ministerul Agriculturii urmeaza sa intocmeasca o baza de date cu toate silozurile care exista in Romania si va face licentierea acestora. "Vom modifica o ordonanta de urgenta prin care vom extinde activitatea fondului de garantare agricol inclusiv la emiterea certificatelor de depozit. Ministerul Finantelor Publice va capitaliza cu 10 milioane de euro acest fond de garantare agricol, care va sta la baza garantarii certificatelor de depozit pe care ei le fac. Introducem in circuit productia agricola, o contabilizam, o fiscalizam, asiguram resursele financiare producatorilor agricoli care in baza certificatului se duc la banci si vor primi acesti bani", a declarat ministrul finantelor, citat de NewsIn.

La randul sau, ministrul Ilie Sarbu a declarat ca certificatele de depozit vor fi autorizate in scurt timp, „cel mai probabil saptamana viitoare”. El a mai spus ca „bancile s-au aratat dispuse sa intre in programul Prima Casa pentru agricultura si chiar s-au implicat in acest program”.

La discutii ministrilor au participa si reprezentanti ai CEC, BRD, BCR, Raiffeisen.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

  •   2009-07-01
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Care sunt pasii pentru infiintarea firmei tale

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: O cariera de succes la varsta de 5 ani

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.