id="content_font_resizable" class="descriere_main"> In aceasta perioada sensibila traversata de intreaga lume, se gasesc motive pentru a refuza cererile de imprumut si, mai nou, pe chitantele oferite de banca, la plata ratelor sau facturilor, sunt promovate doar depozitele si conturile de economii.

Unii sustin ca in continuare creditarea merge struna iar altii spun ca a intrat de mult timp in moarte clinica.

Brokerul Credit Zone s-a gandit sa clarifice situatia creditelor cu ipoteca din bancile prezente pe piata din Romania pentru a indrepta solicitantii catre o solutie optima de imprumut.

"Intentionam sa atragem atentia asupra unor afirmatii care, in ultima vreme, au alimentat o criza falsa a creditelor", arata un comunicat al Credit Zone citat de Capital.

Brokerul subliniaza ca blocajul este de fapt o scadere drastica a cererii din cauza normelor BNR si conditiilor de pe piata internationala .

Totodata, Credit Zone sustine ca din 18 banci partenere, 12 au produsele definitivate conform noilor reglementari si creditarea functioneaza fara probleme.

Costurile s-au majorat cu pana la 5%

Costurile totale ale unui imprumut au crescut cu circa 5% si sunt mai mari in comparatie cu situatia de acum cateva luni. Pentru a acoperi acordarea unor credite fara acoperire, bancile au crescut nivelul dobanzilor si comisioanelor in functie de riscul fiecarui produs financiar, fie el in lei sau valuta.

Avansul este obligatoriu

Scaderea gradului de indatorare in functie de tipul de credit ales a generat introducerea avansului din partea clientului.

Aportul propriu nu are ca scop blocarea cererii de credit pentru casa. Credit Zone sustine ca in continuare are cereri de creditare cu ipoteca.

Totodata gradul de indatorare in conformitate cu noile conditii a fost stabilit pentru creditele in lei si la 67%. Statisticile bancilor arata ca gradul de indatorare variaza in functie de clasa de risc a fiecarui client, valuta creditului categoria produsului si perioada de rambursare .

Reintroducerea fisei fiscale

O alta schimbare care a afectat accesul la credite este reintroducerea fisei fiscale. Profesia si tipul de activitate conteaza pentru solicitant potrivit noilor reguli.

Potrivit celor de la Credit Zone, in Romania nu exista o inghetare a creditarii. In acelasi timp preturile de pe piata imobiliara scad din cauza scaderii cererii si consumatorii sunt rezervati in ceea ce priveste contractarea unui imprumut ipotecar.

Reclamele agresive pentru imprumuturi au cam disparut si se acorda o mare atentie depozitelor si conturilor de economii.
  •   2008-12-05
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.