Financiar

#card #cost #cont #cheltuieli

Costurile cardurilor in Romania, triple fata de restul Europei

Intretinerea unui card bancar ii costa pe romani semnificativ mai mult decat pe vecinii lor. In tara noastra, cheltuielile de intretinere ale unui card ajung in medie la suma de 83 de euro pe an, indiferent daca acesta este folosit la primirea salariului sau a pensiei sau este un card de credit.

Fata de 83 de euro pe an, cat platesc romanii, alti europeni platesc 58 de euro (Belgia), 46 de euro (Olanda) sau 27 de euro (Bulgaria).

Sumele au fost calculate de Comisia Europeana in spatiul comunitar. Romania se afla pe locul 12 in topul tarilor cu cele mai mari costuri aferente unui card bancar.

"Aceste costuri inalte sunt o realitate datorita mai multor cauze. Printre ele se numara atat lipsa competitivitatii pe piata bancara si absenta unui market-maker redutabil, cat si costurile mari cu administrarea bancilor. Este inca o piata a ofertantului", a declarat pentru Gandul Nicolae Danila , bancher.

Bugetarii vor putea alege intre card si cash

Guvernul a decis miercuri sa renunte la obligativitatea cardurilor de salarii pentru bugetari. Cei 1,4 milioane de angajati vor putea decide daca vor salariul pe card sau in mana .

Daca mare parte dintre bugetari renunta la card, bancile vor fi afectate. Cotidianul Gandul a estimat ca in acest an, bancile din Romania ar fi castigat aproximativ 25 de milioane de euro, numai din comisioanele de virare a salariilor pe card.

 

  •   2009-09-24
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

V.E.

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Cum se transporta un computer

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila:  Condu-ti tu cariera, nu lasa cariera sa te conduca!

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii