Financiar

#contrabanda #tigari #vanzari

Contrabanda cu tigari reprezinta aproape 34% din piata

Contrabanda cu tigari a scazut la 33,9% din piata in luna martie, cu 2,3 puncte procentuale mai putin fata de inceputul anului, conform unui studiu comandat de British American Tobacco si Japan Tobacco International si realizat pe baza raspunsurilor a 2.500 de persoane din intreaga tara.

In primele doua luni, produsele de contrabanda ajungeau sa detina 36.2% din piata, devenind astfel cel mai important jucator.

Scaderea este determinata in cea mai mare masura de de initiativele aplicate de autoritati pentru stoparea contrabandei, o importanta semnificativa avand-o propunerea Ministerului Administratiei si Internelor si ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 202/2010 prin care se interzice vanzarea de tigarete in duty free-uri, potrivit unui comunicat in care sunt prezentate rezultatele studiului.

"Faptul ca piata tigarilor de contrabanda a scazut reprezinta un semnal pozitiv. Ultimele masuri luate de autoritati au reprezentat o lovitura data pietei ilegale, iar din estimarile noastre cele 2 procente pot fi convertite intr-o suma echivalenta cu aproximativ 20 milioane de euro, care intra la bugetul de stat. Totusi, produsele de contrabanda acopera in continuare o cota foarte mare a pietei atat in profit, cat si in volume", a declarat Adrian Popa, Head of Corporate & Regulatory Affairs South East Europe British American Tobacco.

Potrivit estimarilor celor doi producatori, bugetul de stat ar putea inregistra pierderi de euro din cauza contrabandei de tigari doar in anul 2010.

Studiul realizat de compania de cercetare Novel Research arata ca fenomenul de contrabanda cu tigarete are mai degraba un specific regional decat unul national si are cea mai mare amploarea in partea de nord-est a tarii.

De altfel, aceasta este si singura regiune care inregistreaza o crestere pronuntata a comertului ilicit in perioada analizata, de la 52,8% la 59,5%, cauzata in principal de tigaretele provenite ilegal din Republica Moldova.

Pe de alta parte, cea mai mare descrestere a actiunilor de contrabanda, de 5,3%, a fost inregistrata in partea de sud-est a tarii. In vest, vanzarile tigaretelor de contrabanda cumparate din duty free-uri au avut o scadere incurajatoare, de 6,4%.

In ceea ce priveste desfacerea tigaretelor de contrabanda, vanzatorii ambulanti reprezinta cea mai importanta sursa de achizitionare a produselor ilegale - 43% din piata, fiind urmati de piete si magazinele mici de cartier.

Dintre zonele de provenienta a produselor de contrabanda, Republica Moldova este lider, volumul tigarilor aduse din aceasta tara urcand in martie cu 6,1%, urmata de duty free-uri si de Ucraina.

Procentul tigarilor de contrabanda provenite din duty-free -uri a scazut de la 27,4% la 25%, o consecinta directa a ordinului Ministerul Finantelor care interzice vanzarea tigarilor si bauturilor alcoolice in magazinele duty-free, precum si obligativitatea lichidarii stocurilor de tigarete si bauturi distilate de catre comercianti in 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prevederilor acestuia (9 februarie).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea