Financiar

#consum #inflatie #venituri

Consumul intern, piedica pentru revenirea economiei

In timp ce in Romania, PIB-ul a scazut in primele trei luni din acest an cu 2,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care, cu exceptia industriei, toate celelalte sectoare au ramas in teritoriul negativ, in Cehia, de exemplu, economia a avansat cu 1,2% fata de primele trei luni din 2009, in timp ce in Ungaria cresterea PIB s-a situat la 0,1%, precizeaza Mediafax.

 Consumul intern era vazut chiar si inainte de anuntarea masurilor de austeritate ca fiind principala piedica pentru revenirea economiei.

In schimb, cele mai multe asteptari au fost indreptate catre exporturi , care au intrat in teritoriul pozitiv la sfarsitul anului trecut si au inregistrat o crestere de doua cifre in primul trimestru, contribuind astfel la ameliorarea declinului economic.

Masurile de austeritate anuntate de Guvern vor presa asupra economiei, pentru ca oamenii vor avea mai putini bani la dispozitie si astfel vor cheltui si mai putin decat pana acum.

In primul trimestru, consumul privat s-a restrans cu 4% fata de intervalul similar din 2009, in conditiile in care acesta are cea mai mare contributie la formarea PIB. Sentimentul scazut de incredere in randul companiilor va intarzia si reluarea investitiilor private.

Unii analisti estimeaza revenirea consumului pe o usoara crestere anul viitor, dupa doi ani de declin, insa veniturile disponibile vor scadea in termeni reali din cauza cresterii anticipate a inflatiei.

In primul trimestru din acest an industria a crescut cu 4,2%, in timp ce sectorul constructiilor a continuat sa scada cu 17,9%. Serviciile au ramas in teritoriul negativ, chiar daca ritmul de scadere s-a redus la -2%.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea