Financiar

Consumul de gaze, redus de pretul ridicat

Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza o scadere a importurilor de gaze naturale, pana in 2013. Ponderea gazelor naturale in cosul de resurse primare ar putea fi diminuata in favoarea altor tipuri de combustibil, iar tendinta este de a consumului.

Evolutia spectaculoasa a pretului petrolului si, indirect, a gazelor naturale, ar putea determina reorientarea unei parti a consumatorilor spre surse alternative de combustibil. Cel putin asa reiese din datele prezentate in prognoza de primavara privind echilibrul energetic in perioada 2008-2013, elaborate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

Potrivit documentului citat, importurile de gaze vor scadea de la 3,91 milioane tone echivalent petrol (tep), in 2008, pana la 3,68 milioane tep, in 2013, nivel cu aproape 6% mai mic. Scaderea va fi cuprinsa intre 0,8 si 1,5% pe an. Previziunile CNP au fost realizate pe baza datelor publicate de Institutul National de Statistica si a prognozei macroeconomice pe termen mediu, 2008-2013.

De altfel, anul trecut importurile de gaze au scazut semnificativ fata de 2006, de la circa 4,84 milioane tep la 3,9 milioane tep, in mare parte din cauza temperaturilor ridicate, care au afectat consumul.

De la gaz la curent electric

De asemenea, productia interna de gaze este estimata sa se diminueze anual, in intervalul 2008-2013, cu procente variind intre 0,5 si 0,9%, de la 9,65 milioane tep la 9,29 milioane tep.

„Din cauza preturilor ridicate, va exista o tendinta de trecere a consumului de pe gaze la curent electric", a declarat, pentru „Adevarul", presedintele CNP, Ion Ghizdeanu. Previziunile pentru anii urmatori ale CNP difera de cele incluse in strategia energetica a Romaniei, pentru perioada 2007-2020.

Ne bazam pe energie nucleara si carbune

Potrivit acestora din urma, importurile de gaze vor creste treptat, urmand ca, dupa 2015, sa depaseasca nivelul productiei interne. „E firesc ca atunci cand faci o strategie sa iei in considerare un anumit ritm anual de dezvoltare economica, astfel ca e normal ca si consumul de gaze sa aiba o tendinta crescatoare.

Cresterea preturilor ar putea duce la scaderea consumului, dar nimeni nu poate sti exact ce se va intampla nici peste cinci luni. Sunt doar tendinte", a explicat Corneliu Condrea, director in cadrul Ministerului Economiei si Comertului.

Ion Ghizdeanu a mai declarat ca structura productiei de resurse se va imbunatati in favoarea energiei nuclearelectrice si a carbunelui, iar energiile regenerabile vor avea prioritate pentru investitii. „Structura pe regenerabile se va schimba si ea, in sensul ca populatia va trece pe un tip de centrale mai moderne, care sa foloseasca alt combustibil decat lemnul", a adaugat Ghizdeanu.

Potrivit acestuia, un alt element care trebuie luat in calcul este scaderea preconizata a intensitatii energetice, indicator care arata consumul de energie realizat pentru producerea unei unitati PIB.

De altfel, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Gaz Romania Holding, ne-a declarat recent ca se asteapta ca, din cauza scumpirii tot mai accentuate a gazelor, consumatorii sa investeasca mai mult in masuri de eficientizare a consumului, precum izolarea termica a apartamentului.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea