Financiar

#cosntructii #constructor #industrie #cifra de afaceri #bunuri

Constructorii, de cinci ori mai castigati decat industriasii

In primul semestru , cifrele de afaceri au crescut cu peste 33% in constructii, 16% in retail, 11% in servicii si 6,3% in industrie. Evolutia firmelor romanesti din prima jumatate a acestui an arata ca in constructii si comert se obtin performante mai bune decat in servicii sau industrie.



Din datele raportate de Institutul National de Statistica (INS), referitoare la cifrele de afaceri realizate in primul semestru al acestui an, reiese ca in constructii si comertul cu autovehicule se regasesc cele mai performante firme. Afacerile acestora au crescut, in medie, cu 33,2%, respectiv cu 28,5% in prima jumatate a acestui an fata de aceeasi perioada din 2007.

La polul opus se gasesc companiile din industria extractiva si din domeniul productiei bunurilor de uz curent (unelte de mana, scule si dispozitive), ale caror cifre de afaceri au scazut cu 4,9%, respectiv cu 4,4% in primul semestru.

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a crescut in primul semestru cu 16%, comparativ cu perioada similara din 2007, potrivit INS. Avansul provine atat din vanzarea de produse nealimentare, sector care a crescut cu 18,9%, cat si din vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun, in acest caz majorarea fiind de 12,8%.

Serviciile si industria vin cu greu din urma

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, ca si pentru comertul cu carburanti auto, a crescut in medie cu 28,5%, in primul semestru din 2008 fata de primele sase luni din 2007.

Cea mai importanta crestere a cifrei de afaceri au inregistrat-o firmele din comertul cu autovehicule, motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea autovehiculelor, cu un plus de 34,4%. In cazul companiilor profilate pe comertul cu amanuntul al carburantilor auto, media cifrelor de afaceri a crescut cu 19,5%.

In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, volumul cifrei de afaceri a crescut cu 11%, iar in industrie – cu 6,3%. Dintre domeniile mai dinamice ale industriei prelucratoare s-au remarcat, in primul semestru, productia de bunuri de capital , unde media cifrelor de afaceri a fost cu 16,8% si industria energetica (+16,6%). Industria prelucratoare , per ansamblu, a avut o crestere a vanzarilor de 3,9% in primul semestru.

Topul cifrelor de afaceri

1. Constructii +33,2%
2. Comert auto +28,8%
3. Comert cu produse nealimentare +18,9%
4. Productia bunurilor de capital +16,8%
5. Energie +16,6%
6. Retail +16%
7. Comert alimente +12,8%
8. Industrie +6,3%
9. Productia bunurilor intermediare +4,8%
10. Productie electrocasnice +1,8%

* Procentajul de crestere a vanzarilor din primul semestru 2008 fata de aceeasi perioada din 2007

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea