Financiar

Constructiile vor impinge economia inca cinci ani

Temerile FMI privind riscul ca economia sa sufere din cauza declinului imobiliar nu sunt sustinute de cunoscatorii pietei constructiilor.

Daca sectorul constructiilor din Romania intra in declin , economia ar putea fi lovita de o „aterizare dura“, au avertizat ieri reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

„Ne asteptam la o incetinire a cererii pe piata locala si consideram ca economia va urma un scenariu de aterizare lina. (...) Daca activitatea din sectorul constructiilor, care reprezinta motorul de crestere al acestei economii, va inregistra un declin, exista posibilitatea unei aterizari dure“, a declarat Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentant regional al FMI, citat de Mediafax.

Un scenariu de aterizare lina inseamna sa evitam recesiunea fara ca inflatia sa creasca. Aterizarea dura ar implica recesiunea economica din cauza incercarilor autoritatilor de a reduce inflatia.

Reprezentantii FMI vor revizui in urcare estimarile privind cresterea economica din Romania, dupa ce au anticipat, in aprilie, o crestere economica de 5,5% in 2008. Revizuirea vine dupa anuntarea unei majorari a produsului intern brut cu 8,2% in primul trimestru.

Varianta FMI nu se justifica

Posibilitatea aterizarii dure a economiei din cauza caderii sectorului constructiilor este putin probabila, sustin cunoscatorii pietei. Potrivit datelor Institutului de Statistica, valoarea lucrarilor de constructii a crescut cu 32% in primele patru luni, comparativ cu perioada similara din 2007. Iar cresterea pe intregul an va fi de 30%-35%, estimeaza Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii ( ARACO ).

„Pana sa vorbim despre un declin vor mai trece inca cinci-sase ani“, ne-a declarat acesta. Dificultatile din domeniu - resurse materiale insuficiente, scumpirea utilitatilor, lipsa fortei de munca, reducerea investitiilor - ar putea frana cresterea, aceasta urmand sa se reduca pana la 30%, adauga Plosceanu. Spania, Franta si Anglia se confrunta deja cu un declin pe piata imobiliara.

Analistii sustin ca inflatia a incetinit in luna mai, insa anticipeaza ca BNR va majora dobanda de politica monetara.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea