Financiar

#comision de rambursare anticipata #credit #dobanda

Comisionul de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, in sfarsit eliminat

Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, sa elimine comisionul de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila , iar bancile vor fi obligate ca, in termen de 90 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, sa modifice contractele aflate in derulare, prin acte aditionale.

Decizia a fost luata in sedinta de miercuri a Executivului, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

Actul normativ prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, atat a celor cu garantii imobiliare, cat si a celor fara acest tip de garantii, precum si limitarea la 1% a comisioanelor la credite cu dobanda fixa .

Ordonanta mai stabileste ca un consumator are dreptul sa se retraga din contractul de credit , fara a invoca motive, in termen de 14 zile calendaristice.

Directiva 2008/48/CE, care trebuia preluata in legislatia interna pana la 11 iunie 2010, prevede ca obligatia bancii de limitare a comisionului de rambursare anticipata nu este aplicabila in privinta contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garantii similare, a contractelor de credit pentru dobandirea/pastrarea proprietatii unui imobil sau a celor a caror valoare este mai mica de 200 de euro si, respectiv, mai mare de euro .

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a elaborat inca de la inceputul anului proiectul de ordonanta de urgenta care extinde prevederile Directivei 2008/48/CE, astfel incat sa se aplice tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare si imobiliare, indiferent de valoarea totala a creditului, precum si contractelor de leasing.

Actul normativ presupune aplicarea prevederilor si pentru contractele aflate in derulare, nu numai pentru cele incheiate dupa data intrarii in vigoare a ordonantei.

Astfel, bancile trebuie sa modifice pana in luna septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari UE si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumutrile cu dobanda variabila, in timp ce la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea